Eğitim- öğretim faaliyetlerine 2012-2013 akademik yılında "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı" adı altında başlamıştır.
Teorik ve uygulamalı dersler alarak mezun olan öğrencilere “önlisans diploması” verilir.
2 Yıl , 4 Yarıyıl
120 AKTS
TYYÇ-5
005.0811.031.001
Önlisans
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite seçme sınavından yeterli puanı almış olması gerekmektedir.
Eğitim planında yer alan "Yabancı Dil" ve "Bilgisayar" dersleri için her akademik yılın başlangıcında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar söz konusu derslerden muaf olmaktadır.
Programda mevcut olan derslerin tümnünü başarı ile tamamlamak için 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve mesleki stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir
Gıda, ilaç ve kozmetik sanayinde ekonomik değeri olan tek ve/veya çok yıllık tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi ile bu ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası, pazara hazırlanması hakkında yeterli bilgi ve pratiğe sahip, kamu ile özel sektörün Ar-Ge destek personeli ihtiyacına cevap verebilecek nitelikli teknik eleman yetiştirmektir.
1 | PEA1: Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı mezunları, kariyerlerini kamu ve özel sektör kuruluşlarında sürdürebilirler. |
2 | PEA2 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında girişimleri ile tarımsal işletmeler kurabilirler. |
3 | PEA3 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanıyla ilgili teknik ve profesyonel gelişmeleri takip eder, AR-GE alanlarında istihdam edilir. |
1. Kamu kurum ve kuruluşları: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri ve Belediyeler. 2. Tarımsal Amaçlı Kooperatifler: Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri. 3. Özel Sektör İşletmeleri: İstihdam alanları; tıbbi ve aromatik bitki ithalat ve ihracatını yapan işletmeler, bitkisel ilaç ve gıda desteği imal eden işletmeler, yetiştiricilik yada toplayıcılık faaliyetlerinde bulunan firmalar ile bunların satışını yapan aktarlar ve işyerleri. 4.Kendi işletmeleri: Tıbbi ve aromatik bitki üretim ve pazarlama işletmeleri.
Önlisans programını bitiren kişi çalıştığı işyerinde performansına göre yöneticiliğe kadar yükselebilir. Ayrıca; ● Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilir veya, ● DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Ziraat Fakültelerinin Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri ve Bitki Koruma Bölümleri ile Fen Fakültelerinin Kimya Bölümüne geçiş yapabilir. Dikey geçiş yapanlar mezuniyet sonrası “Ziraat Mühendisi” ve “Kimyager” ünvanı alırlar.
Ege Üniversitesi `Sınav Yönetmeliği` ve `Ege Üniversitesi Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği` uygulanmaktadır.
Programda mevcut olan derslerin tümnünü başarı ile tamamlamak için 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve mesleki stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Tam Zamanlı
Ayşe Betül AVCI Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı Koordinatörü, EÜ Ödemiş Meslek Yüksekokulu, 35750, Ödemiş/İZMİR Tel: 0 232 5453272-130 Fax: 0 232 5444356 e-mail: ayse.betul.avci@ege.edu.tr
Programda bir adet kadrolu öğretim üyesi ve bir adet öğretim elemanı görev yapmaktadır. Öğrencilerin, tek ve çok yıllık tıbbi ve aromatik bitkilerinin yetiştiriciliğini uygulamalı olarak öğrenebileceği arazi alt yapısı mevcuttur. Ayrıca, kalite analizlerini yapabilecekleri bitkisel üretim laboratuvarı bulunmaktadır.
1 | Tıbbi ve Aromatik bitkilerin kültürü için gerekli temel konularını öğrenebilme. |
2 | Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olabilme. |
3 | Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinde genetik ve ıslah konularını öğrenebilme. |
4 | Tıbbi ve Aromatik bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme. |
5 | Tıbbi ve Aromatik bitkilerin değerlendirme teknolojilerini öğrenebilme ve uygulayabilme |
6 | Tıbbi ve Aromatik bitkilerde bitki besleme, organik gübreleme ve sulama yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme |
7 | Tıbbi ve Aromatik bitkilerde, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme. |
8 | Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olabilme. |
9 | Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olabilme. |
10 | Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olma |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
7011001012012 | Türkçe | TÜRK DİLİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7011001022012 | Türkçe | ATATÜRK İLKE VE İNKILAP TARİHİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7011001032018 | Türkçe | YABANCI DİL-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7011001072012 | Türkçe | TARIMSAL EKOLOJİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7011001092012 | Türkçe | TOPRAK BİLGİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7011001112012 | Türkçe | BİLGİSAYAR | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
7011001152023 | Türkçe | STAJ | Zorunlu | - | - | - | 3 | |
7011001172018 | Türkçe | BOTANİK | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7011001192018 | Türkçe | GENETİK | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7011001232020 | Türkçe | KARİYER PLANLAMA | Zorunlu | 1 | - | - | 2 | |
TIB.AROM.BİTKİLER-1 | Türkçe | SEÇMELİ-1 | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
Toplam | 17 | 8 | 0 | 30 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
7011000922012 | Türkçe | TÜRK DİLİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7011000942012 | Türkçe | ATATÜRK İLKE VE İNKILAP TARİHİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7011000962018 | Türkçe | YABANCI DİL-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7011001122012 | Türkçe | TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI | Zorunlu | 1 | - | - | 1 | |
7011001142018 | Türkçe | BİTKİ FİZYOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
7011001152023 | Türkçe | STAJ | Zorunlu | - | - | - | 3 | |
7011001162018 | Türkçe | ETNOBOTANİK | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7011001182018 | Türkçe | BİTKİ ISLAHI | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7011001202018 | Türkçe | BİTKİ ÇOĞALTMA TEKNİKLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7011001222018 | Türkçe | BİTKİ BESLEME | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7011001242018 | Türkçe | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ SİSTEMATİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
CHA001 | Türkçe | ÇOCUK HAKLARI VE AİLE EĞİTİMİ | Zorunlu | 1 | - | - | 2 | |
Toplam | 20 | 4 | 0 | 30 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
7011002012012 | Türkçe | UÇUCU YAĞ BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
7011002032012 | Türkçe | KEYF VE UYARICI BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
7011002052012 | Türkçe | DROG HAZIRLAMA | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7011002072012 | Türkçe | SULAMA TEKNİKLERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7011002092012 | Türkçe | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ HASTALIKLARI VE SAVAŞIMI | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
7011002112012 | Türkçe | TARIMSAL MEKANİZASYON | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7011002132022 | Türkçe | TARIM EKONOMİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
7011002172022 | Türkçe | TOHUMLUK TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
Toplam | 16 | 12 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
7011002012024 | Türkçe | ENDÜSTRİ BİTKİLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
7011002042014 | Türkçe | BAHARAT BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
7011002062012 | Türkçe | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ ZARARLILARI VE SAVAŞIMI | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7011002082012 | Türkçe | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ ÜRÜNLERİNİN MUHAFAZASI VE PAZARA HAZIRLANMASI | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
7011002122013 | Türkçe | ORGANİK TARIM İLKELERİ VE MEVZUAT | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7011002142012 | Türkçe | TARIMDA ÇEVRE KİRLİLİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7011002242022 | Türkçe | TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7011002262022 | Türkçe | SOĞANLI, YUMRULU VE RİZOMLU BİTKİLER | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
MYOSDG | Türkçe | MYO ORTAK SEÇMELİ DERS GRUBU | Seçmeli | - | - | - | - | |
Toplam | 16 | 8 | 0 | 28 | ||||
TIB.AROM.BİTKİLER-1 - SEÇMELİ-1 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
7011001132019 | Türkçe | ÜNİVERSİTE YAŞAMINA GEÇİŞ | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
MYOSDG - MYO ORTAK SEÇMELİ DERS GRUBU | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
ODM202 | Türkçe | GİRİŞİMCİLİK VE KALİTE | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM204 | Türkçe | İŞARET DİLİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM206 | Türkçe | İYİ TARIM UYGULAMALARI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM208 | Türkçe | AGRO-TURİZM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM210 | Türkçe | ARICILIK VE İPEK BÖCEKÇİLİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM212 | Türkçe | TOHUM BİLİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM214 | Türkçe | ENERJİ BİTKİLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM216 | Türkçe | ALTERNATİF YAĞ BİTKİLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM218 | Türkçe | ENTEGRE MÜCADELE | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM220 | Türkçe | PET HAYVANLARININ BESLENMESİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM222 | Türkçe | ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM224 | Türkçe | STARTER KÜLTÜRLER | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM226 | Türkçe | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM230 | Türkçe | FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM231 | Türkçe | AT YETİŞTİRME | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM232 | Türkçe | KÜLTÜR BALIKÇILIĞI VE SAĞLIĞI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM233 | Türkçe | KAFES KUŞLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM234 | Türkçe | KULUÇKA YÖNETİMİ VE HİJYEN | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM235 | Türkçe | ÖZEL EĞİTİM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 |