GERİ DÖN

Doktora Programları


Sağlık Bilimleri Enstitüsü - Ağız Diş ve Çene Cerrahisi - - Yüksek Lisans Derecesi ile Doktora



Program Tanıtımı

Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı`nın kuruluşu: Nisan 1974

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Doktoru (Dr.Med.Dent)

4 Yıl , 8 Yarıyıl

240 AKTS

TYYÇ-8

Isced 0911

Doktora Derecesi

Doktora programına , Yüksek Lisans derecesine sahip olan ve yabancı dil koşulunu yerine getiren ve mülakat sınavı sonucunda güz ve bahar yarıyıllarında öğrenci kabul edilir. Doktora programına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den sayısal puan türünde en az 55 standart puan veya Graduate Record Examination (GRE) veya Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavından 55 ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Gerekli başvuru şartlarını tamamlamış Türk ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki adaylar Üniversitenin Yabancı Diller bölümünde yabancı dil sınavına alınırlar. Üniversitelerarası Kurulca geçerli sayılan İngilizce dilinde yapılan bu sınavda bir adayın başarılı olabilmesi için 100 üzerinden en az 70 puan alması gerekir. Ancak, ÜDS sınavından en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olan adaylar ile lisans öğrenimlerini bu yabancı dillerin birinde yapılan bir öğrenim programında tamamladıklarını belgeleyenler, yabancı dil sınavından muaf tutulurlar. Yabancı dil sınavını başarı ile geçen adaylar aday değerlendirme jürisi tarafından mülakat sınavına alınır. Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %15’i, yüksek lisans kademesi not ortalamasının %10’iu ve mülakat notunun %25’inin toplamıdır. Adayların mülakat notunun en az 60, bilimsel başarı düzey notunun da en az 65 olması gerekir.

Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, başvuru tarihine kadar kayıt yaptırmış bulunduğu derslerden ağırlıklı not ortalamasının en az 75 olması, halen devam etmekte olduğu lisansüstü öğretim programı ile geçmek istediği program arasında dersler ve giriş koşulları bakımından uyum olması, ilgili anabilim dalında tez danışmanlığını üstlenebilecek öğretim üyesi ve alt yapı imkanlarının bulunması gerekir. Üniversitenin bir lisansüstü programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci; devam etmekte olduğu öğretim programını tanıtan ve kayıt olduğu derslerden başarı durumunu belirten belgeleri dilekçesine ekleyerek, izleyen yarıyıl öğretiminin başlama tarihinden en az üç hafta önce, ilgili enstitü müdürlüğüne başvurur. Enstitü müdürü; başvuru belgelerini ilgili anabilim dalı veya ana sanat dalı başkanlığına göndererek anabilim dalı görüşünü ve bu görüş olumlu ise öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adlarını ister. Anabilim dalı görüş ve önerileri Enstitü Yönetim Kurulunda incelenerek öğrencinin yatay geçiş isteminin uygun olup olmadığı öğretimin başlama tarihinden önce karara bağlanır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Ege Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir.

Doktora Programının süresi sekiz yarıyıldır. Ancak programın bazı derslerini lisans kademesinde EGE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ'nin 8 inci maddesine göre özel öğrenci olarak almış ve başarılı olmuş öğrencilerle, programın girdiği bilim kolundaki lisans öğrenimini hazırlık sınıfı dahil normal süresi sekiz yarıyıldan fazla olan bir fakültede tamamlamış bulunan veya tezini daha kısa zamanda tamamlayabilen öğrenciler, ilgili anabilim dalının gerekçeli önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile öğrenimini daha kısa sürede tamamlayabilir. Program; toplam 21 yerel krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez sunumu ve tez savunmasından oluşur. Yüksek lisans dersleri zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 240'dır. Öğrencinin kayıtlandığı bir dersin sınavına girebilmesi için o derse en az %70 oranında, uygulamalara ise en az % 80 oranında devam etmesi gerekir. Arasınav ve final sınavlarının yanı sıra derslerde raporlar, ödevler, quizler, seminer sunumları ve proje çalışmaları gibi öğrenme aktiviteleri öğrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 75 olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabileceği gibi danışmanının onayladığı başka lisansüstü dersler de alabilir. Ayrıca danışman ve ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden seçilebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından alınan derslerin dokuz krediyi aşmamak koşuluyla ne kadarının asgari 21 kredilik ders yükünden sayılabileceği enstitü tarafından belirtilir. Derslerini başarı ile tamamlayan öğrenci, yeterlik sınavına alınır. Bu sınavdan da başarılı olması halinde tez önerisini jüri önünde sunar. Altı aylık sürelerle tezindeki ilerlemesini ve sonuçları tez izleme komisyonuna sözlü olarak sunar. Seminer ve tez çalışması yerel kredi sistemine göre kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin kaydı silinir.

İlk 2 yıl Yeterlilik için gerekli olan teorik ve pratik eğitim, sonraki 2 yıl doktora tez çalışması, rutin hasta muayeneleri, tanı koyma, tedavi planlaması yapma uygulamaları ve tez savunması.

Doktorasını tamamlayan öğrenciler; - Aynı Anabilim dalında yada Ülkemizdeki diğer Üniversitelerin Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dallarında akademisyen olarak çalışabilirler. - Muayenehanelerinde serbest hekim olarak çalışabilirler. - Kamu kuruluşlarında mesleklerini sürdürebilirler.

Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar , aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.

Ara sınavlar ve yılsonu sınavları teorik olarak yazılı biçimde, yeterlilik sınavı ise yazılı ve sözlü olarak yapılmaktadır. Pratik değerlendirmeler muayene kliniğinde ve cerrahi kliniğinde, doktora öğrencisinin eğitiminden sorumlu öğretim üyeleri tarafından yapılmaktadır.

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

Tam Zamanlı

Prof. Dr. Uğur TEKİN. E.Ü.Dişhekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı, Bornova- 35100,İ ZMİR Tel: 0 232 388 11 08, e-mail: ugur.tekin@o365.ege.edu.tr

Hastaların klinik muayenelerinin yapıldığı ilk muayene kliniği, - Klinik muayeneler için donanımlı cerrahi kliniği - Operasyonların yapıldığı ameliyathane. Eğitimde kullanılan araç ve gereçler


Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

2013 Yılı (Yüksek Lisans Derecesi ile Doktora) Müfredatı (Ağız Diş ve Çene Hastalıkları )

Program Çıktıları

1 .Toplum sağlığını gözeterek önleyici ve koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmeti sunar.
2 Görev ve sorumluluklarını bilir, etik ve insani değerleri gözeterek mesleğini yapar.
3 Meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile etkili ve doğru biçimde yazılı ve sözlü iletişim kurar.
4 Hastalar ve yakınları ile sosyal ve kültürel farkları gözeterek karşılıklı güven, anlayış ve saygı temelinde iletişim oluşturur.
5 Bilgi ve becerilerini geliştirmeye sürekli olarak açıktır ve yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiştir.
6 Mesleğiyle ilgili uygulama, araştırma, öğrenme ve yönetimsel süreçleri bilişim teknolojilerinden de yararlanarak yürütür.
7 Hastadan elde ettiği verileri tıp ve diş hekimliği kuramsal bilgileriyle birlikte değerlendirerek sistematik bir tedavi planı oluşturur.
8 Diğer sağlık çalışanları ile uyum içerisinde, ekibin başarısını ön planda tutarak etkin bir şekilde ekip çalışması yapar
9 Toplumun sağlık düzeyinin iyileştirilmesine yönelik olarak çalışan birey veya gruplarla iletişim ve iş birliği içindedir.
10 Güncel ve kanıta dayalı bilimsel bilgiye uygun araç gereçler ile ulaşarak eleştirel ve analitik bakış açısı ile yorumlar.
11 Dental ve tıbbi acil durumlar ile riskli ve öncelikli durumları saptayabilecek bilgiye sahiptir.
12 Belirti ve bulguları uygun şekilde değerlendirip, hastalık ve durumlarla ilişkilendirerek tanı, tedavi ve sevk süreçlerini yönetir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016012013 Türkçe Ağız-Dış ve Çene Cerrahısınde Temel Prensıpler Zorunlu 2 4 - 12
9302016032013 Türkçe AğızDış ve Çene Cerrahısınde Operasyon Teknıklerı Zorunlu 2 4 - 12
930201SEÇ.DR1 Türkçe SEÇMELİ DERSLER1 Seçmeli - - - 6
Toplam 4 8 0 30
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016022013 Türkçe Ağız Dış ve Çene Cerrahısı Zorunlu 1 2 - 6
9302016202016 Türkçe Bılımsel Araştırma ve Etık Konusu Zorunlu 2 1 - 3
930201SEÇ.DR2 Türkçe SEÇMELİ DERSLER2 Seçmeli - - - 18
SBEDRSEM600 Türkçe Semıner Zorunlu - - - 3
Toplam 3 3 0 30
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016132013 Türkçe Çene Yüz Cerrahısı Zorunlu 2 4 - 12
930201SEÇ.DR3 Türkçe SEÇMELİ DERSLER3 Seçmeli - - - 13
SBEDRUAD601 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 2 4 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
930201SEÇ.DR4 Türkçe SEÇMELİ DERSLER4 Seçmeli - - - 25
SBEDRUAD602 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
5. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ601 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 15
SBEDRTO601 Türkçe Tez Önerısı Zorunlu - - - 5
SBEDRUAD603 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
SBEDRYET601 Türkçe Yeterlık Sınavı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
6. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ602 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
SBEDRUAD604 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
7. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ603 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
SBEDRUAD605 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
8. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ604 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
SBEDRUAD606 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
930201SEÇ.DR1 - SEÇMELİ DERSLER1
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016042005 Türkçe Ağız Hastalıklarında Tedavı İlkelerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016052005 Türkçe Dışhekımlığınde İç Hastalıkları Seçmeli 1 - - 2
9302016062013 Türkçe Oral Patolojı Seçmeli 1 1 - 3
9302016072005 Türkçe Baş ve Boynun Topografık Anatomısı Seçmeli 1 2 - 5
9302016082005 Türkçe Dental Anestezı Seçmeli 1 1 - 4
9302016092005 Türkçe Dışhekımlığı Cerrahısınde Bıomateryal Kullanımı Seçmeli 2 3 - 10
9302016102005 Türkçe Bılgısayar Uygulamalı Bıoıstatıstık-II Seçmeli 3 - - 5
9302016122013 Türkçe Dental İmplantolojı Seçmeli 2 4 - 12
9302016142005 Türkçe Ağız ve Çeneler Bölgesı Tümörlerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016152005 Türkçe Ağız Hastalıkları Seçmeli 2 2 - 8
9302016172013 Türkçe Çene Yüz Travmatolojısı Seçmeli 2 4 - 12
9302016182005 Türkçe Ağız Dış Çene Cerrahısınde Komplıkasyonlar Seçmeli 2 2 - 8
EBB6832017 Türkçe Öğretımde Planlama ve Değerlendırme Seçmeli 3 2 - 6
EBB6852017 Türkçe Gelışım ve Öğrenme Seçmeli 3 - - 4
930201SEÇ.DR2 - SEÇMELİ DERSLER2
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016042005 Türkçe Ağız Hastalıklarında Tedavı İlkelerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016052005 Türkçe Dışhekımlığınde İç Hastalıkları Seçmeli 1 - - 2
9302016062013 Türkçe Oral Patolojı Seçmeli 1 1 - 3
9302016072005 Türkçe Baş ve Boynun Topografık Anatomısı Seçmeli 1 2 - 5
9302016082005 Türkçe Dental Anestezı Seçmeli 1 1 - 4
9302016092005 Türkçe Dışhekımlığı Cerrahısınde Bıomateryal Kullanımı Seçmeli 2 3 - 10
9302016102005 Türkçe Bılgısayar Uygulamalı Bıoıstatıstık-II Seçmeli 3 - - 5
9302016122013 Türkçe Dental İmplantolojı Seçmeli 2 4 - 12
9302016142005 Türkçe Ağız ve Çeneler Bölgesı Tümörlerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016152005 Türkçe Ağız Hastalıkları Seçmeli 2 2 - 8
9302016172013 Türkçe Çene Yüz Travmatolojısı Seçmeli 2 4 - 12
9302016182005 Türkçe Ağız Dış Çene Cerrahısınde Komplıkasyonlar Seçmeli 2 2 - 8
EBB6832017 Türkçe Öğretımde Planlama ve Değerlendırme Seçmeli 3 2 - 6
EBB6852017 Türkçe Gelışım ve Öğrenme Seçmeli 3 - - 4
930201SEÇ.DR3 - SEÇMELİ DERSLER3
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016042005 Türkçe Ağız Hastalıklarında Tedavı İlkelerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016052005 Türkçe Dışhekımlığınde İç Hastalıkları Seçmeli 1 - - 2
9302016062013 Türkçe Oral Patolojı Seçmeli 1 1 - 3
9302016072005 Türkçe Baş ve Boynun Topografık Anatomısı Seçmeli 1 2 - 5
9302016082005 Türkçe Dental Anestezı Seçmeli 1 1 - 4
9302016092005 Türkçe Dışhekımlığı Cerrahısınde Bıomateryal Kullanımı Seçmeli 2 3 - 10
9302016102005 Türkçe Bılgısayar Uygulamalı Bıoıstatıstık-II Seçmeli 3 - - 5
9302016122013 Türkçe Dental İmplantolojı Seçmeli 2 4 - 12
9302016142005 Türkçe Ağız ve Çeneler Bölgesı Tümörlerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016152005 Türkçe Ağız Hastalıkları Seçmeli 2 2 - 8
9302016172013 Türkçe Çene Yüz Travmatolojısı Seçmeli 2 4 - 12
9302016182005 Türkçe Ağız Dış Çene Cerrahısınde Komplıkasyonlar Seçmeli 2 2 - 8
EBB6832017 Türkçe Öğretımde Planlama ve Değerlendırme Seçmeli 3 2 - 6
EBB6852017 Türkçe Gelışım ve Öğrenme Seçmeli 3 - - 4
930201SEÇ.DR4 - SEÇMELİ DERSLER4
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016042005 Türkçe Ağız Hastalıklarında Tedavı İlkelerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016052005 Türkçe Dışhekımlığınde İç Hastalıkları Seçmeli 1 - - 2
9302016062013 Türkçe Oral Patolojı Seçmeli 1 1 - 3
9302016072005 Türkçe Baş ve Boynun Topografık Anatomısı Seçmeli 1 2 - 5
9302016082005 Türkçe Dental Anestezı Seçmeli 1 1 - 4
9302016092005 Türkçe Dışhekımlığı Cerrahısınde Bıomateryal Kullanımı Seçmeli 2 3 - 10
9302016102005 Türkçe Bılgısayar Uygulamalı Bıoıstatıstık-II Seçmeli 3 - - 5
9302016122013 Türkçe Dental İmplantolojı Seçmeli 2 4 - 12
9302016142005 Türkçe Ağız ve Çeneler Bölgesı Tümörlerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016152005 Türkçe Ağız Hastalıkları Seçmeli 2 2 - 8
9302016172013 Türkçe Çene Yüz Travmatolojısı Seçmeli 2 4 - 12
9302016182005 Türkçe Ağız Dış Çene Cerrahısınde Komplıkasyonlar Seçmeli 2 2 - 8
EBB6832017 Türkçe Öğretımde Planlama ve Değerlendırme Seçmeli 3 2 - 6
EBB6852017 Türkçe Gelışım ve Öğrenme Seçmeli 3 - - 4

2019 Yılı (Yüksek Lisans Derecesi ile Doktora) Müfredatı (Ağız Diş ve Çene Hastalıkları )

Program Çıktıları

1 .Toplum sağlığını gözeterek önleyici ve koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmeti sunar.
2 Görev ve sorumluluklarını bilir, etik ve insani değerleri gözeterek mesleğini yapar.
3 Meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile etkili ve doğru biçimde yazılı ve sözlü iletişim kurar.
4 Hastalar ve yakınları ile sosyal ve kültürel farkları gözeterek karşılıklı güven, anlayış ve saygı temelinde iletişim oluşturur.
5 Bilgi ve becerilerini geliştirmeye sürekli olarak açıktır ve yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiştir.
6 Mesleğiyle ilgili uygulama, araştırma, öğrenme ve yönetimsel süreçleri bilişim teknolojilerinden de yararlanarak yürütür.
7 Hastadan elde ettiği verileri tıp ve diş hekimliği kuramsal bilgileriyle birlikte değerlendirerek sistematik bir tedavi planı oluşturur.
8 Diğer sağlık çalışanları ile uyum içerisinde, ekibin başarısını ön planda tutarak etkin bir şekilde ekip çalışması yapar
9 Toplumun sağlık düzeyinin iyileştirilmesine yönelik olarak çalışan birey veya gruplarla iletişim ve iş birliği içindedir.
10 Güncel ve kanıta dayalı bilimsel bilgiye uygun araç gereçler ile ulaşarak eleştirel ve analitik bakış açısı ile yorumlar.
11 Dental ve tıbbi acil durumlar ile riskli ve öncelikli durumları saptayabilecek bilgiye sahiptir.
12 Belirti ve bulguları uygun şekilde değerlendirip, hastalık ve durumlarla ilişkilendirerek tanı, tedavi ve sevk süreçlerini yönetir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016012013 Türkçe Ağız-Dış ve Çene Cerrahısınde Temel Prensıpler Zorunlu 2 4 - 12
9302016032013 Türkçe AğızDış ve Çene Cerrahısınde Operasyon Teknıklerı Zorunlu 2 4 - 12
930201SDG1 Türkçe Ağız Dış ve Çene Cerrahısı SDG1 Seçmeli - - - 6
Toplam 4 8 0 30
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016022019 Türkçe Ağız Dış ve Çene Cerrahısı Zorunlu 1 2 - 6
9302016132019 Türkçe Çene Yüz Cerrahısı Zorunlu 2 4 - 6
930201SDG2 Türkçe Ağız Dış ve Çene Cerrahısı SDG2 Seçmeli - - - 12
BAT102 Türkçe Bılımsel Araştırmanın Temellerı Zorunlu 2 - - 3
SBEDRSEM600 Türkçe Semıner Zorunlu - - - 3
Toplam 5 6 0 30
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
930201SDG3 Türkçe Ağız Dış ve Çene Cerrahısı SDG3 Seçmeli - - - 25
SBEDRUAD601 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ601 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 15
SBEDRTO601 Türkçe Tez Önerısı Zorunlu - - - 5
SBEDRUAD602 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
SBEDRYET601 Türkçe Yeterlık Sınavı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
5. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ602 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
SBEDRUAD603 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
6. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ603 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
SBEDRUAD604 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
7. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ604 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
SBEDRUAD605 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
8. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ605 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
SBEDRUAD606 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
930201SDG1 - Ağız Diş ve Çene Cerrahisi SDG1
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016042005 Türkçe Ağız Hastalıklarında Tedavı İlkelerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016052005 Türkçe Dışhekımlığınde İç Hastalıkları Seçmeli 1 - - 2
9302016062013 Türkçe Oral Patolojı Seçmeli 1 1 - 3
9302016072005 Türkçe Baş ve Boynun Topografık Anatomısı Seçmeli 1 2 - 5
9302016082005 Türkçe Dental Anestezı Seçmeli 1 1 - 5
9302016092005 Türkçe Dışhekımlığı Cerrahısınde Bıomateryal Kullanımı Seçmeli 2 3 - 10
9302016102005 Türkçe Bılgısayar Uygulamalı Bıoıstatıstık-II Seçmeli 3 - - 5
9302016122013 Türkçe Dental İmplantolojı Seçmeli 2 4 - 12
9302016142005 Türkçe Ağız ve Çeneler Bölgesı Tümörlerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016152005 Türkçe Ağız Hastalıkları Seçmeli 2 2 - 8
9302016172013 Türkçe Çene Yüz Travmatolojısı Seçmeli 2 4 - 12
9302016182005 Türkçe Ağız Dış Çene Cerrahısınde Komplıkasyonlar Seçmeli 2 2 - 8
EBB6832017 Türkçe Öğretımde Planlama ve Değerlendırme Seçmeli 3 2 - 6
EBB6852017 Türkçe Gelışım ve Öğrenme Seçmeli 3 - - 4
930201SDG2 - Ağız Diş ve Çene Cerrahisi SDG2
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016042005 Türkçe Ağız Hastalıklarında Tedavı İlkelerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016052005 Türkçe Dışhekımlığınde İç Hastalıkları Seçmeli 1 - - 2
9302016062013 Türkçe Oral Patolojı Seçmeli 1 1 - 3
9302016072005 Türkçe Baş ve Boynun Topografık Anatomısı Seçmeli 1 2 - 5
9302016082005 Türkçe Dental Anestezı Seçmeli 1 1 - 5
9302016092005 Türkçe Dışhekımlığı Cerrahısınde Bıomateryal Kullanımı Seçmeli 2 3 - 10
9302016102005 Türkçe Bılgısayar Uygulamalı Bıoıstatıstık-II Seçmeli 3 - - 5
9302016122013 Türkçe Dental İmplantolojı Seçmeli 2 4 - 12
9302016142005 Türkçe Ağız ve Çeneler Bölgesı Tümörlerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016152005 Türkçe Ağız Hastalıkları Seçmeli 2 2 - 8
9302016172013 Türkçe Çene Yüz Travmatolojısı Seçmeli 2 4 - 12
9302016182005 Türkçe Ağız Dış Çene Cerrahısınde Komplıkasyonlar Seçmeli 2 2 - 8
EBB6832017 Türkçe Öğretımde Planlama ve Değerlendırme Seçmeli 3 2 - 6
EBB6852017 Türkçe Gelışım ve Öğrenme Seçmeli 3 - - 4
930201SDG3 - Ağız Diş ve Çene Cerrahisi SDG3
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016042005 Türkçe Ağız Hastalıklarında Tedavı İlkelerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016052005 Türkçe Dışhekımlığınde İç Hastalıkları Seçmeli 1 - - 2
9302016062013 Türkçe Oral Patolojı Seçmeli 1 1 - 3
9302016072005 Türkçe Baş ve Boynun Topografık Anatomısı Seçmeli 1 2 - 5
9302016082005 Türkçe Dental Anestezı Seçmeli 1 1 - 5
9302016092005 Türkçe Dışhekımlığı Cerrahısınde Bıomateryal Kullanımı Seçmeli 2 3 - 10
9302016102005 Türkçe Bılgısayar Uygulamalı Bıoıstatıstık-II Seçmeli 3 - - 5
9302016122013 Türkçe Dental İmplantolojı Seçmeli 2 4 - 12
9302016142005 Türkçe Ağız ve Çeneler Bölgesı Tümörlerı Seçmeli 1 2 - 6
9302016152005 Türkçe Ağız Hastalıkları Seçmeli 2 2 - 8
9302016172013 Türkçe Çene Yüz Travmatolojısı Seçmeli 2 4 - 12
9302016182005 Türkçe Ağız Dış Çene Cerrahısınde Komplıkasyonlar Seçmeli 2 2 - 8
EBB6832017 Türkçe Öğretımde Planlama ve Değerlendırme Seçmeli 3 2 - 6
EBB6852017 Türkçe Gelışım ve Öğrenme Seçmeli 3 - - 4

2023 Yılı (Yüksek Lisans Derecesi ile Doktora) Müfredatı (Ağız Diş ve Çene Hastalıkları )

Program Çıktıları

1 .Toplum sağlığını gözeterek önleyici ve koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmeti sunar.
2 Görev ve sorumluluklarını bilir, etik ve insani değerleri gözeterek mesleğini yapar.
3 Meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile etkili ve doğru biçimde yazılı ve sözlü iletişim kurar.
4 Hastalar ve yakınları ile sosyal ve kültürel farkları gözeterek karşılıklı güven, anlayış ve saygı temelinde iletişim oluşturur.
5 Bilgi ve becerilerini geliştirmeye sürekli olarak açıktır ve yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiştir.
6 Mesleğiyle ilgili uygulama, araştırma, öğrenme ve yönetimsel süreçleri bilişim teknolojilerinden de yararlanarak yürütür.
7 Hastadan elde ettiği verileri tıp ve diş hekimliği kuramsal bilgileriyle birlikte değerlendirerek sistematik bir tedavi planı oluşturur.
8 Diğer sağlık çalışanları ile uyum içerisinde, ekibin başarısını ön planda tutarak etkin bir şekilde ekip çalışması yapar
9 Toplumun sağlık düzeyinin iyileştirilmesine yönelik olarak çalışan birey veya gruplarla iletişim ve iş birliği içindedir.
10 Güncel ve kanıta dayalı bilimsel bilgiye uygun araç gereçler ile ulaşarak eleştirel ve analitik bakış açısı ile yorumlar.
11 Dental ve tıbbi acil durumlar ile riskli ve öncelikli durumları saptayabilecek bilgiye sahiptir.
12 Belirti ve bulguları uygun şekilde değerlendirip, hastalık ve durumlarla ilişkilendirerek tanı, tedavi ve sevk süreçlerini yönetir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016012023 Türkçe Ağız-Dış ve Çene Cerrahısınde Temel Prensıpler Zorunlu 2 4 - -
9302016032023 Türkçe AğızDış ve Çene Cerrahısınde Operasyon Teknıklerı Zorunlu 2 4 - -
930201SDG1 Türkçe Ağız Dış ve Çene Cerrahısı SDG1 Seçmeli - - - -
Toplam 4 8 0
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016022023 Türkçe Ağız Dış ve Çene Cerrahısı Zorunlu 1 2 - -
9302016132023 Türkçe Çene Yüz Cerrahısı Zorunlu 2 4 - -
930201SDG2 Türkçe Ağız Dış ve Çene Cerrahısı SDG2 Seçmeli - - - -
BAT102 Türkçe Bılımsel Araştırmanın Temellerı Zorunlu 2 - - 3
SBEAKT1 Türkçe Aktarılabılır Becerıler 1 Zorunlu 4 - - 10
SBEDRSEM600 Türkçe Semıner Zorunlu - - - 3
Toplam 9 6 0 16
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
930201SDG3 Türkçe Ağız Dış ve Çene Cerrahısı SDG3 Seçmeli - - - -
SBEAKT2 Türkçe Aktarılabılır Becerıler 2 Zorunlu 4 - - 10
SBEDRUAD601 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 4 0 0 15
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ601 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 15
SBEDRTO601 Türkçe Tez Önerısı Zorunlu - - - 5
SBEDRUAD602 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
SBEDRYET601 Türkçe Yeterlık Sınavı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
5. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ602 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
SBEDRUAD603 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
6. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ603 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
SBEDRUAD604 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
7. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ604 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
SBEDRUAD605 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
8. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEDRTEZ605 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
SBEDRUAD606 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
930201SDG1 - Ağız Diş ve Çene Cerrahisi SDG1
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016072005 Türkçe Baş ve Boynun Topografık Anatomısı Seçmeli 1 2 - 5
EBB6852017 Türkçe Gelışım ve Öğrenme Seçmeli 3 - - 4
930201SDG2 - Ağız Diş ve Çene Cerrahisi SDG2
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016072005 Türkçe Baş ve Boynun Topografık Anatomısı Seçmeli 1 2 - 5
EBB6852017 Türkçe Gelışım ve Öğrenme Seçmeli 3 - - 4
930201SDG3 - Ağız Diş ve Çene Cerrahisi SDG3
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9302016072005 Türkçe Baş ve Boynun Topografık Anatomısı Seçmeli 1 2 - 5
EBB6852017 Türkçe Gelışım ve Öğrenme Seçmeli 3 - - 4