GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


Fen Bilimleri Enstitüsü - Biyomedikal Teknolojiler - - Tezli Yüksek Lisans Programı



Program Tanıtımı

Ülkemizde, dünyada olduğu gibi, biyomedikal teknolojiler ile ilgili alanlardaki çalışmalar son yıllarda yüksek lisans/doktora programları ve özellikle de enstitü düzeyinde sürdürülmeye başlanmıştır. Disiplinlerarası bir bilim alanı olan Biyomedikal Teknolojiler Yüksek Lisans Programının özünü mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri ve biyoteknoloji oluşturmaktadır. Çok disiplinli "Biyomedikal Teknolojiler Anabilim Dalı", Lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliği 4. ve 5/d maddeleri kapsamında; Yüksek Öğretim Kurumu'nun 30.06.2011 gün ve 4322 sayılı yazısı ile Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılmıştır. Yüksek lisans eğitimine 2012 Güz döneminde başlamıştır. Bu programın temel amacı biyomedikal alanda sanayi yatkınlığı yüksek, sanayiyi yakından tanıyan ve sanayiye yön verecek araştırmacılar yetiştirmektir. Bunun için biyomedikal alanda ileri düzeyde araştırmalar yaparak sanayinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek ortak yüksek lisans projeleri üreterek pazarın ve sektörün talepleri doğrultusunda yeni teknolojiler, malzemeler, üretim yöntemleri ve özgün tasarımlar geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.

Biyomedikal Teknolojiler alanında yüksek lisans derecesi alınır.

2 Yıl , 4 Yarıyıl

120 AKTS

TYYÇ-7

Biyomedikal Teknolojiler Yüksek Lisans Programı’na Fen, Mühendislik, Tıp, Eczacılık, Dişçilik ve Veterinerlik Fakültesinden mezun öğrenciler başvurabilir. Program %30 ingilizcedir ve adayların YDS, YÖKDİL veya eşdeğer dil sınavlarından en az 55 puan almış olmaları gerekmektedir. Başvuru ile ilgili diğer hususlarda Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü giriş koşulları geçerlidir.

Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, başvuru tarihine kadar kayıt yaptırmış bulunduğu derslerden ağırlıklı not ortalamasının en az 75 olması, halen devam etmekte olduğu lisansüstü öğretim programı ile geçmek istediği program arasında dersler ve giriş koşulları bakımından uyum olması, ilgili anabilim dalında tez danışmanlığını üstlenebilecek öğretim üyesi ve alt yapı imkanlarının bulunması gerekir. Üniversitenin bir lisansüstü programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci; devam etmekte olduğu öğretim programını tanıtan ve kayıt olduğu derslerden başarı durumunu belirten belgeleri dilekçesine ekleyerek, izleyen yarıyıl öğretiminin başlama tarihinden en az üç hafta önce, ilgili enstitü müdürlüğüne başvurur. Enstitü müdürü; başvuru belgelerini ilgili anabilim dalı veya ana sanat dalı başkanlığına göndererek anabilim dalı görüşünü ve bu görüş olumlu ise öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adlarını ister. Anabilim dalı görüş ve önerileri Enstitü Yönetim Kurulunda incelenerek öğrencinin yatay geçiş isteminin uygun olup olmadığı öğretimin başlama tarihinden önce karara bağlanır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir. Türkiye`de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Ege Üniversitesi`nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir.

- Öğrencinin ders programında belirtilen zorunlu dersleri ve danışmanının onayıyla belirlenecek seçmeli dersleri, en az 21 kredi doldurmak üzere başarıyla tamamlaması gerekmektedir. - Tez dersine 3. yarıyıldan itibaren kayıtlanmak zorunludur.

Biyomedikal teknolojiler alanındaki ulusal ve uluslararası mevcut gelişmelere katkıda bulunmak, bu alanda yeniliklere öncülük etmek, sanayi ile işbirliği halinde uygulamaya yönelik bilimsel nitelikli çalışmaları yönlendirmek ve gerçekleştirmektir. Bu hedefler doğrultusunda Misyonumuz: 1- Biyomedikal alanda ileri düzeyde araştırmalar, yeni teknolojiler, malzemeler, üretim yöntemleri ve özgün tasarımlar geliştirilmesine etik kurallar çerçevesinde katkıda bulunmak, 2- Sağlık sektöründe farklı amaçlar için kullanılan biyokimyasal maddelerin (biyoaktif maddeler, aşılar, büyüme faktörleri, hormonlar, proteinler, oligopeptitler, oligonükleotitler, vb.) biyoteknoloji teknikleri kullanılarak sentezi/üretimi ve medikal cihazlarla bir araya getirilerek daha verimli ve hedeflenerek kullanılmasını sağlamak, 3- Üniversitemizin fen, sağlık ve mühendislik alanlarında biyomedikal teknolojiler ile ilgili çalışmalar yapan öğretim üyelerini ortak bir programda bir araya getirerek mevcut bilgi birikiminden öğrencilerin yararlanmalarını sağlamak, 4- Yapılacak disiplinler arası tez ve projeleri ortak bir bakışla planlamaya yönelik oluşturulacak bilimsel işbirlikleri ile farklı birimlerdeki laboratuvar olanaklarının da ortaklaşa ve daha verimli kullanımı sağlamak, 5- Üniversite-sanayi işbirliğini geliştirerek ulusal ve uluslararası biyomedikal pazarın ve sektörün taleplerine cevap verebilecek bilimsel araştırmalar yapılmasını teşvik etmektir.

Biyomedikal Teknolojiler Anabilim dalı yüksek lisans programlarını tamamlayan öğrencilerimiz yurtiçi ve yurtdışı akademik kariyer olanakları bulunmaktadır.

Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları, İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.

Her ders için yapılan değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı’nda belirtilmiştir.

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

Tam Zamanlı

Program Başkanı: Doç. Dr. Aylin ŞENDEMİR ÜRKMEZ E.Ü. Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü, 35100, Bornova, İzmir Tel: 0232 3884955, 0232 388 4000-2582 Faks: 0232 388 4955. AKTS/DS Koordinatörü: Öğr. Gör. Dr. Emre DOKUZPARMAK E.Ü. Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü, 35100, Bornova, İzmir Tel: 0232 311 5831

Biyomedikal Teknolojiler Yüksek Lisans Programı kapsamında; E. Ü. Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü, Makina Mühendisliği Bölümü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Kimya Mühendisliği Bölümü, Deri Mühendisliği Bölümü, Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Nükleer Bilimler Enstitüsü’nün olanaklarından faydalanılmaktadır.


Program Çıktıları

1 Seçtiği alanda araştırma yapabilme, deneysel tasarım yapabilme, tasarladıkları denemeleri gerçekleştirebilme, veri toplayabilme ve analiz edebilme, sonuçları yorumlayabilme ve araştırmaya dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
2 En az 1 yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurabilme; yaptığı çalışmalar veya hazırladığı ödevlerde yabancı yayınları kullanabilme bilgi ve becerisi kazanabilme
3 Disiplinler arası çalışabilme becerisine sahip olmak ve farklı alanlardaki kuram, yöntem ve uygulamaları ilgili alana uyarlayabilme.
4 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği ve bunu gerçekleştirebilme
5 Toplumsal duyarlılığa ve etik değerlere uyma bilincine sahip olabilme.
6 Biyomedikal Teknolojiler hakkında temel bilgilere sahip olma; yaşam bilimleri ve mühendislik bilgilerini sentezleyerek, ulusal gereksinimlere ve kalite yönetimine öncelik vererek Biyomedikal Teknolojiler alanında problemlere çözüm üretebilme
7 Uzmanlık alanındaki güncel çalışmaları takip edebilme ve bu alandaki araştırmaları için gerekli olan güncel yazılım, donanım, ölçüm ve hesaplama araçlarını kullanabilme

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 

Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9105105012011 Türkçe Temel Fızyolojı Zorunlu 4 - - 8
BMT-SG-YL-G Türkçe Bıyomedıkal Teknolojıler Seçmelı Grubu YL Güz Seçmeli - - - 16
FENETKCOK2021 Türkçe Bılımsel Araştırma Teknıklerı ıle Araştırma ve Yayın Etığı Zorunlu 2 - - 4
FENORYT2023 Türkçe Lısansüstü Eğıtım Süreç Yönetımı Zorunlu - - - 2
Toplam 6 0 0 30
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9105105022011 İngilizce Fundamentals of Bıomedıcal Engıneerıng Zorunlu 3 - - 8
BMT-SG-YL-B Türkçe Bıyomedıkal Teknolojıler Seçmelı Grubu YL Bahar Seçmeli - - - 16
FENYLSEM Türkçe Semıner Zorunlu - - - 6
Toplam 3 0 0 30
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
YLTEZ591 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 26
YLUAD591 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 4
Toplam 0 0 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
YLTEZ592 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 26
YLUAD591 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 4
Toplam 0 0 0 30
BMT-SG-YL-G - Biyomedikal Teknolojiler Seçmeli Grubu YL Güz
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9105105052013 Türkçe Nanomalzemelere Dayalı Bıyosensör Teknolojılerı Seçmeli 2 - - 7
9105105072011 Türkçe Kemık Mekanığı Seçmeli 3 - - 8
9105105112019 Türkçe Bıyoelektronık Enstrümantasyon Seçmeli 3 - - 7
9105105132015 Türkçe Derının Mıkroskopık Yapısı ve Uygulanan Farmasötık Preparatlar Seçmeli 3 - - 8
9105105192020 İngilizce Molecular Structure of Bıologıcal Materıals Seçmeli 3 - - 7
9105105212021 İngilizce Bıomedıcal Technology Innovatıon Seçmeli 3 - - 8
9105105232021 İngilizce Introductıon to Pharmaceutıcal Engıneerıng Seçmeli 3 - - 8
9105105252023 Türkçe Bıyomedıkal Uygulamalarda Algal Ekstraktlar Seçmeli 3 - - 9
BMT-SG-YL-B - Biyomedikal Teknolojiler Seçmeli Grubu YL Bahar
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9105105102012 Türkçe Bıyolojık Sıstemlerde Organık Kımya Seçmeli 3 - - 8
9105105132015 Türkçe Derının Mıkroskopık Yapısı ve Uygulanan Farmasötık Preparatlar Seçmeli 3 - - 8
9105105142015 Türkçe İnsan Anatomısı Seçmeli 3 - - 7
9105105162016 İngilizce Vısual Desıgn wıth Graphıcs Seçmeli 3 - - 8
9105105182018 Türkçe Bıyomedıkal Bılımlerde Tanıyıcı Yüzey Hazırlama Seçmeli 2 - - 8
9105105202019 Türkçe Polarızasyon Optığı ve İnterferometrı Uygulamaları Seçmeli 3 - - 8
9105105222020 İngilizce Bıodesıgn ın Bıomedıcal Engıneerıng Seçmeli 3 - - 7