“Süt Teknolojisi Bölümü”, 1955 yılında kurulan Ege Üniversitesinin ilk fakültelerinden biri olan Ziraat Fakültesi bünyesinde 1958 yılında kürsü olarak açılmıştır. Ülkemizde süt endüstrisine mühendis yetiştiren iki bölümden birisidir. Süt Teknolojisi Bölümü 1990 yılından bu yana bölüm eğitimi yaparak mezunlarını vermektedir. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora düzeylerinde eğitim veren Süt Teknolojisi Bölümü’nün eğitim ve öğretim programı öğrencilere; süt üretiminin artırılması, süt ve ürünlerinin kalitesinin korunması, süt işletmelerinin kurulması ve organize edilmesi, süt yan ürünlerinin değerlendirilmesi gibi konularda yeterli teknik bilgi donanımı sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Yüksek Lisans Dereceli Doktora (Anabilim Dalı Adı) diploması verilir.
5 Yıl , 10 Yarıyıl
300 AKTS
TYYÇ-8
0721
Yüksek Lisans Dereceli Doktora
Yüksek lisans programına alınacak öğrenci kontenjanları, başvuru için gerekli belgeler, yapılacak sınav ve tarihi ile diğer koşullar Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5 ) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir. Anabilim Dalları tarafından kontenjanlar, varsa özel koşullar belirlenerek Üniversitemiz Senato onayı sonrasında Fen Bilimleri Enstitüsü web sayfasında ilan edilir.
Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.
Doktora Programı için Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince öğrenci öğretim planındaki tüm yükümlülükleri başarı ile tamamlamak ve her bir lisansüstü enstitü için Senato tarafından ayrı olarak belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları yerine getirmek durumundadır.
Süt Teknolojisi doktora programı, öğrencilere süt teknolojisi ile ilgili konularda bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmayı amaçlamaktadır.
Süt Teknolojisi Bölümünde doktora eğitimini tamamlamış öğrenciler ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında üst düzey kadrolarda çalışabilecekleri gibi üniversitelerin ilgili bölüm ve yüksekokullarındaki uygun akademik kadrolara başvurabilirler.
Mezunlar doktora sonrası çalışmalara başvurabilir.
Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Ege Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi uygulanmaktadır. Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.
Doktora tezinin sonuçlanması Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.
Tam Zamanlı
Prof. Dr. Cem KARAGÖZLÜ (Bölüm Başkanı) Doç. Dr. Oktay YERLİKAYA (Bölüm AKTS Koordinatörü) Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü 35100 Bornova/İzmir Tel: 0 232 311 27 33 Email: oktay.yerlikaya@ege.edu.tr
Bölümün fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik araştırmalarının, öğrenci uygulamalarının yürütüldüğü 5 adet laboratuarı bulunmaktadır. Klimalı, barkovizyon olanaklı iki sınıfı ve ayrıca bölümde öğrencilerin süt ve mamulleri üretimini yakından görmelerini ve uygulama yapmalarını sağlayan pilot süt işletmesi faaliyet göstermektedir.
1 | Süt Teknolojisi konusunda çeşitli disiplinler arasındaki etkileşimi kavrama; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşma |
2 | Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak uzmanlık alanındaki yeni, güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirme, derinleştirme ve bilime yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşma. |
3 | Konusunda yeni bilgilere sistematik bir biçimde yaklaşabilme ve süt teknolojisi ile ilgili araştırma yöntemlerinde üst düzeyde beceri kazanabilme |
4 | Uzmanlaştığı alanda (gıda teknolojileri, ürün geliştirme, ürün kalitesinin artırımı, gıda güvenliği, mikrobiyoloji vb.) gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip |
5 | Konusunda bilime yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem geliştirebilme ya da bilinen bir yöntemi farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme |
6 | Yeni ve karmaşık fikirlerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme |
7 | Akademik düzeyde araştırma organize edip gerçekleştirme ve lisans seviyesinde ders verebilme |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
FENETKZRT2021 | Türkçe | Bılımsel Araştırma Teknıklerı ıle Araştırma ve Yayın Etığı | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
FENORYT2023 | Türkçe | Lısansüstü Eğıtım Süreç Yönetımı | Zorunlu | - | - | - | 2 | |
SÜT.TEK.SDG1 | Türkçe | Süt Teknolojısı Lısans Derecelı Doktora SGD1 | Seçmeli | - | - | - | - | |
Toplam | 2 | 0 | 0 | 6 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9102056102019 | Türkçe | Probıyotık Süt Ürünlerı | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
FENDRSEM1 | Türkçe | Semıner I | Zorunlu | 1 | - | - | 6 | |
SÜT.TEK.SDG2 | Türkçe | Süt Teknolojısı Lısans Derecelı Doktora SGD2 | Seçmeli | - | - | - | - | |
Toplam | 4 | 0 | 0 | 10 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SÜT.TEK.SDG3 | Türkçe | Süt Teknolojısı Lısans Derecelı Doktora SGD3 | Seçmeli | - | - | - | - | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | |||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SÜT.TEK.SDG4 | Türkçe | Süt Teknolojısı Lısans Derecelı Doktora SGD4 | Seçmeli | - | - | - | - | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | |||||
5. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
DRUAD0 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
FENDRYET2020 | Türkçe | Yeterlılık | Zorunlu | - | - | - | - | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 5 | ||||
6. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
FENDRSEM2 | Türkçe | Semıner II | Zorunlu | 1 | - | - | 6 | |
FENDRTEZONE | Türkçe | Tez Önerısı | Zorunlu | - | - | - | 24 | |
Toplam | 1 | 0 | 0 | 30 | ||||
7. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
DRTEZ1 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 25 | |
DRUAD1 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
8. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
DRTEZ2 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 25 | |
DRUAD2 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
9. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
DRTEZ3 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 25 | |
DRUAD3 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
10. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
DRTEZ4 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 25 | |
DRUAD4 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
SÜT.TEK.SDG1 - Süt Teknolojisi Lisans Dereceli Doktora SGD1 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9102056031998 | Türkçe | Süt Endüstrısı Atıklarının Özellıklerı ve Arıtılması | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9102056072019 | Türkçe | Süt Ürünlerınde Aroma Kımyası | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9102056192013 | Türkçe | Süt Endüstrısınde Mayalar ve Küfler | Seçmeli | 2 | - | - | 7 | |
SÜT.TEK.SDG2 - Süt Teknolojisi Lisans Dereceli Doktora SGD2 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9102056041998 | Türkçe | Süt Endüstrısınde Kullanılan Enzımler | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9102056061998 | Türkçe | Yöresel Süt Ürünlerı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9102056082019 | Türkçe | Keçı Sütü Peynırlerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 9 | |
9102056162002 | Türkçe | Mıkrobıyolojık Yöntemlerde Gelışmeler ve Süt Teknolojısındekı Uygulamaları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
EBB6832017 | Türkçe | Öğretımde Planlama ve Değerlendırme | Seçmeli | 3 | 2 | - | 6 | |
EBB6852017 | Türkçe | Gelışım ve Öğrenme | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SÜT.TEK.SDG3 - Süt Teknolojisi Lisans Dereceli Doktora SGD3 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9102056031998 | Türkçe | Süt Endüstrısı Atıklarının Özellıklerı ve Arıtılması | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9102056072019 | Türkçe | Süt Ürünlerınde Aroma Kımyası | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9102056172013 | Türkçe | Süt Teknolojısınde Vıruslar | Seçmeli | 2 | - | - | 7 | |
9102056192013 | Türkçe | Süt Endüstrısınde Mayalar ve Küfler | Seçmeli | 2 | - | - | 7 | |
SÜT.TEK.SDG4 - Süt Teknolojisi Lisans Dereceli Doktora SGD4 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9102056041998 | Türkçe | Süt Endüstrısınde Kullanılan Enzımler | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9102056061998 | Türkçe | Yöresel Süt Ürünlerı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9102056082019 | Türkçe | Keçı Sütü Peynırlerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 9 | |
9102056162002 | Türkçe | Mıkrobıyolojık Yöntemlerde Gelışmeler ve Süt Teknolojısındekı Uygulamaları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
EBB6832017 | Türkçe | Öğretımde Planlama ve Değerlendırme | Seçmeli | 3 | 2 | - | 6 | |
EBB6852017 | Türkçe | Gelışım ve Öğrenme | Seçmeli | 3 | - | - | 4 |