GERİ DÖN

Doktora Programları


Fen Bilimleri Enstitüsü - Süt Teknolojisi - - Lisans Derecesi ile Doktora



Program Tanıtımı

“Süt Teknolojisi Bölümü”, 1955 yılında kurulan Ege Üniversitesinin ilk fakültelerinden biri olan Ziraat Fakültesi bünyesinde 1958 yılında kürsü olarak açılmıştır. Ülkemizde süt endüstrisine mühendis yetiştiren iki bölümden birisidir. Süt Teknolojisi Bölümü 1990 yılından bu yana bölüm eğitimi yaparak mezunlarını vermektedir. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora düzeylerinde eğitim veren Süt Teknolojisi Bölümü’nün eğitim ve öğretim programı öğrencilere; süt üretiminin artırılması, süt ve ürünlerinin kalitesinin korunması, süt işletmelerinin kurulması ve organize edilmesi, süt yan ürünlerinin değerlendirilmesi gibi konularda yeterli teknik bilgi donanımı sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Yüksek Lisans Dereceli Doktora (Anabilim Dalı Adı) diploması verilir.

5 Yıl , 10 Yarıyıl

300 AKTS

TYYÇ-8

0721

Yüksek Lisans Dereceli Doktora

Yüksek lisans programına alınacak öğrenci kontenjanları, başvuru için gerekli belgeler, yapılacak sınav ve tarihi ile diğer koşullar Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5 ) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir. Anabilim Dalları tarafından kontenjanlar, varsa özel koşullar belirlenerek Üniversitemiz Senato onayı sonrasında Fen Bilimleri Enstitüsü web sayfasında ilan edilir.

Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.

Doktora Programı için Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince öğrenci öğretim planındaki tüm yükümlülükleri başarı ile tamamlamak ve her bir lisansüstü enstitü için Senato tarafından ayrı olarak belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları yerine getirmek durumundadır.

Süt Teknolojisi doktora programı, öğrencilere süt teknolojisi ile ilgili konularda bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmayı amaçlamaktadır.

Süt Teknolojisi Bölümünde doktora eğitimini tamamlamış öğrenciler ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında üst düzey kadrolarda çalışabilecekleri gibi üniversitelerin ilgili bölüm ve yüksekokullarındaki uygun akademik kadrolara başvurabilirler.

Mezunlar doktora sonrası çalışmalara başvurabilir.

Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Ege Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi uygulanmaktadır. Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.

Doktora tezinin sonuçlanması Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.

Tam Zamanlı

Prof. Dr. Cem KARAGÖZLÜ (Bölüm Başkanı) Doç. Dr. Oktay YERLİKAYA (Bölüm AKTS Koordinatörü) Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü 35100 Bornova/İzmir Tel: 0 232 311 27 33 Email: oktay.yerlikaya@ege.edu.tr

Bölümün fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik araştırmalarının, öğrenci uygulamalarının yürütüldüğü 5 adet laboratuarı bulunmaktadır. Klimalı, barkovizyon olanaklı iki sınıfı ve ayrıca bölümde öğrencilerin süt ve mamulleri üretimini yakından görmelerini ve uygulama yapmalarını sağlayan pilot süt işletmesi faaliyet göstermektedir.


Program Çıktıları

1 Süt Teknolojisi konusunda çeşitli disiplinler arasındaki etkileşimi kavrama; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşma
2 Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak uzmanlık alanındaki yeni, güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirme, derinleştirme ve bilime yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşma.
3 Konusunda yeni bilgilere sistematik bir biçimde yaklaşabilme ve süt teknolojisi ile ilgili araştırma yöntemlerinde üst düzeyde beceri kazanabilme
4 Uzmanlaştığı alanda (gıda teknolojileri, ürün geliştirme, ürün kalitesinin artırımı, gıda güvenliği, mikrobiyoloji vb.) gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip
5 Konusunda bilime yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem geliştirebilme ya da bilinen bir yöntemi farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme
6 Yeni ve karmaşık fikirlerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme
7 Akademik düzeyde araştırma organize edip gerçekleştirme ve lisans seviyesinde ders verebilme

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 

Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FENETKZRT2021 Türkçe Bılımsel Araştırma Teknıklerı ıle Araştırma ve Yayın Etığı Zorunlu 2 - - 4
FENORYT2023 Türkçe Lısansüstü Eğıtım Süreç Yönetımı Zorunlu - - - 2
SÜT.TEK.SDG1 Türkçe Süt Teknolojısı Lısans Derecelı Doktora SGD1 Seçmeli - - - -
Toplam 2 0 0 6
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9102056102019 Türkçe Probıyotık Süt Ürünlerı Zorunlu 3 - - 4
FENDRSEM1 Türkçe Semıner I Zorunlu 1 - - 6
SÜT.TEK.SDG2 Türkçe Süt Teknolojısı Lısans Derecelı Doktora SGD2 Seçmeli - - - -
Toplam 4 0 0 10
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SÜT.TEK.SDG3 Türkçe Süt Teknolojısı Lısans Derecelı Doktora SGD3 Seçmeli - - - -
Toplam 0 0 0
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SÜT.TEK.SDG4 Türkçe Süt Teknolojısı Lısans Derecelı Doktora SGD4 Seçmeli - - - -
Toplam 0 0 0
5. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
DRUAD0 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
FENDRYET2020 Türkçe Yeterlılık Zorunlu - - - -
Toplam 0 0 0 5
6. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FENDRSEM2 Türkçe Semıner II Zorunlu 1 - - 6
FENDRTEZONE Türkçe Tez Önerısı Zorunlu - - - 24
Toplam 1 0 0 30
7. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
DRTEZ1 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
DRUAD1 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
8. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
DRTEZ2 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
DRUAD2 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
9. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
DRTEZ3 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
DRUAD3 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
10. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
DRTEZ4 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 25
DRUAD4 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 5
Toplam 0 0 0 30
SÜT.TEK.SDG1 - Süt Teknolojisi Lisans Dereceli Doktora SGD1
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9102056031998 Türkçe Süt Endüstrısı Atıklarının Özellıklerı ve Arıtılması Seçmeli 3 - - 8
9102056072019 Türkçe Süt Ürünlerınde Aroma Kımyası Seçmeli 3 - - 8
9102056192013 Türkçe Süt Endüstrısınde Mayalar ve Küfler Seçmeli 2 - - 7
SÜT.TEK.SDG2 - Süt Teknolojisi Lisans Dereceli Doktora SGD2
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9102056041998 Türkçe Süt Endüstrısınde Kullanılan Enzımler Seçmeli 3 - - 8
9102056061998 Türkçe Yöresel Süt Ürünlerı Seçmeli 3 - - 8
9102056082019 Türkçe Keçı Sütü Peynırlerı Seçmeli 2 2 - 9
9102056162002 Türkçe Mıkrobıyolojık Yöntemlerde Gelışmeler ve Süt Teknolojısındekı Uygulamaları Seçmeli 2 2 - 8
EBB6832017 Türkçe Öğretımde Planlama ve Değerlendırme Seçmeli 3 2 - 6
EBB6852017 Türkçe Gelışım ve Öğrenme Seçmeli 3 - - 4
SÜT.TEK.SDG3 - Süt Teknolojisi Lisans Dereceli Doktora SGD3
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9102056031998 Türkçe Süt Endüstrısı Atıklarının Özellıklerı ve Arıtılması Seçmeli 3 - - 8
9102056072019 Türkçe Süt Ürünlerınde Aroma Kımyası Seçmeli 3 - - 8
9102056172013 Türkçe Süt Teknolojısınde Vıruslar Seçmeli 2 - - 7
9102056192013 Türkçe Süt Endüstrısınde Mayalar ve Küfler Seçmeli 2 - - 7
SÜT.TEK.SDG4 - Süt Teknolojisi Lisans Dereceli Doktora SGD4
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9102056041998 Türkçe Süt Endüstrısınde Kullanılan Enzımler Seçmeli 3 - - 8
9102056061998 Türkçe Yöresel Süt Ürünlerı Seçmeli 3 - - 8
9102056082019 Türkçe Keçı Sütü Peynırlerı Seçmeli 2 2 - 9
9102056162002 Türkçe Mıkrobıyolojık Yöntemlerde Gelışmeler ve Süt Teknolojısındekı Uygulamaları Seçmeli 2 2 - 8
EBB6832017 Türkçe Öğretımde Planlama ve Değerlendırme Seçmeli 3 2 - 6
EBB6852017 Türkçe Gelışım ve Öğrenme Seçmeli 3 - - 4