Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı, 1968 yılında kurulmuştur. İlk bölüm başkanı Prof.DR. Nazmi Ertürk, ilk asistanlar ise Erdal Işıksal, Necla Kardeş, Sinan Çetindağ`dır. Günümüze dek 60 dan fazla doktora öğrencisi mezun olmuştur. Bugün Ortodonti Anabilim Dalı Prof Dr Erdal Işıksal başkanlığında 8 profesör, 3 doçent, 3 araştırma görevlisi ,10 doktora öğrencisi, 2 sekreter, 3 teknik eleman, 4 klinik hemşiresi, ve 2 hizmetli ile faaliyettedir. Anabilim dalında iki klinik, DDy bölümü, biri öğrenci laboratuvarı olmak üzere iki laboratuvar,ve bir seminer odasına sahiptir.
Bu programı başarıyla tamamlayan mezunlara Ortodontide Dr.Med.Dent ünvanı verilmektedir
4 Yıl , 8 Yarıyıl
240 AKTS
TYYÇ-8
Doktora programına , Yüksek Lisans derecesine sahip olan ve yabancı dil koşulunu yerine getiren ve mülakat sınavı sonucunda güz ve bahar yarıyıllarında öğrenci kabul edilir. Doktora programına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den sayısal puan türünde en az 55 standart puan veya Graduate Record Examination (GRE) veya Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavından 55 ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Gerekli başvuru şartlarını tamamlamış Türk ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki adaylar Üniversitenin Yabancı Diller bölümünde yabancı dil sınavına alınırlar. Üniversitelerarası Kurulca geçerli sayılan İngilizce dilinde yapılan bu sınavda bir adayın başarılı olabilmesi için 100 üzerinden en az 70 puan alması gerekir. Ancak, ÜDS sınavından en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olan adaylar ile lisans öğrenimlerini bu yabancı dillerin birinde yapılan bir öğrenim programında tamamladıklarını belgeleyenler, yabancı dil sınavından muaf tutulurlar. Yabancı dil sınavını başarı ile geçen adaylar aday değerlendirme jürisi tarafından mülakat sınavına alınır. Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %15’i, yüksek lisans kademesi not ortalamasının %10’iu ve mülakat notunun %25’inin toplamıdır. Adayların mülakat notunun en az 60, bilimsel başarı düzey notunun da en az 65 olması gerekir.
Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, başvuru tarihine kadar kayıt yaptırmış bulunduğu derslerden ağırlıklı not ortalamasının en az 75 olması, halen devam etmekte olduğu lisansüstü öğretim programı ile geçmek istediği program arasında dersler ve giriş koşulları bakımından uyum olması, ilgili anabilim dalında tez danışmanlığını üstlenebilecek öğretim üyesi ve alt yapı imkanlarının bulunması gerekir. Üniversitenin bir lisansüstü programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci; devam etmekte olduğu öğretim programını tanıtan ve kayıt olduğu derslerden başarı durumunu belirten belgeleri dilekçesine ekleyerek, izleyen yarıyıl öğretiminin başlama tarihinden en az üç hafta önce, ilgili enstitü müdürlüğüne başvurur. Enstitü müdürü; başvuru belgelerini ilgili anabilim dalı veya ana sanat dalı başkanlığına göndererek anabilim dalı görüşünü ve bu görüş olumlu ise öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adlarını ister. Anabilim dalı görüş ve önerileri Enstitü Yönetim Kurulunda incelenerek öğrencinin yatay geçiş isteminin uygun olup olmadığı öğretimin başlama tarihinden önce karara bağlanır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Ege Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir.
Doktora Programının süresi sekiz yarıyıldır. Ancak programın bazı derslerini lisans kademesinde EGE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ'nin 8 inci maddesine göre özel öğrenci olarak almış ve başarılı olmuş öğrencilerle, programın girdiği bilim kolundaki lisans öğrenimini hazırlık sınıfı dahil normal süresi sekiz yarıyıldan fazla olan bir fakültede tamamlamış bulunan veya tezini daha kısa zamanda tamamlayabilen öğrenciler, ilgili anabilim dalının gerekçeli önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile öğrenimini daha kısa sürede tamamlayabilir. Program; toplam 21 yerel krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez sunumu ve tez savunmasından oluşur. Yüksek lisans dersleri zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 240'dır. Öğrencinin kayıtlandığı bir dersin sınavına girebilmesi için o derse en az %70 oranında, uygulamalara ise en az % 80 oranında devam etmesi gerekir. Arasınav ve final sınavlarının yanı sıra derslerde raporlar, ödevler, quizler, seminer sunumları ve proje çalışmaları gibi öğrenme aktiviteleri öğrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 75 olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabileceği gibi danışmanının onayladığı başka lisansüstü dersler de alabilir. Ayrıca danışman ve ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden seçilebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından alınan derslerin dokuz krediyi aşmamak koşuluyla ne kadarının asgari 21 kredilik ders yükünden sayılabileceği enstitü tarafından belirtilir. Derslerini başarı ile tamamlayan öğrenci, yeterlik sınavına alınır. Bu sınavdan da başarılı olması halinde tez önerisini jüri önünde sunar. Altı aylık sürelerle tezindeki ilerlemesini ve sonuçları tez izleme komisyonuna sözlü olarak sunar. Seminer ve tez çalışması yerel kredi sistemine göre kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin kaydı silinir.
Ortodontide doktora programının hedefi ortodonti alanında çalışabilecek ortodontist yetiştirmektir. Bu amaçla iki yıl boyunca dişhekimliğinde ortodonti alanıyla ilgili ileri düzeyde ders verilmektedir. İki sene sonunda yeterlilik sınavından başarılı olduktan sonra ortodontiyle ilgili bir konu seçilerek danışmanı önderliğinde bir tez hazırlanır. Tez hazırlanma aşamasında 6 ayda bir oluşturulan tez izleme komitesine tez ile ilgili bilgi verilir. İki sene sonunda tez tamamlanır ve doktora sınav jurisine sunulur.
Bu programdan mezun olan dişhekimleri ortodonti doktoru ünvanını alır. Kadro bulunması durumunda Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde, Özel Hastanelerde veya özel kliniklerinde ortodonti mesleğini sürdürebilirler.
Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar , aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
Doktora tezini tamamlayan öğrenci tezini Sağlık Bilimleri Enstitüsüne teslim eder. Sağlık Bilimleri Enstitüsünün Yönetim Kurulunca oluşturulan doktora sınav jürisine tez gönderilir. Jüri en geç bir ay içinde toplanarak tez ile ilgili görüşlerini yazılı olarak bildirir ve öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla " kabul " veya "red" veya "düzeltme " kararı verir. Bu karar Anabilim Dalı tarafından üç gün içinde tutanakla Sağlık Bilimleri Enstitüsüne gönderilir. Tezi reddedilen öğrencinin yükseköğrenim kurumuyla ilişkisi kesilir. Düzeltme kararı verilen öğrenci en geç 6 ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Tezi kabul edilen ve sınavda başarılı olan öğrenci Doktora Diploması almaya hak kazanmış olur.
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Tam Zamanlı
Prof.Dr.Erdal IŞIKSAL E.Ü.Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Başkanı, 35110, Kampüs, Bornova İZMİR e-mail: erdalisiksal@yahoo.com
Ortodonti Anabilim Dalı Prof Dr Erdal Işıksal başkanlığında 8 profesör, 3 doçent, 3 araştırma görevlisi ,10 doktora öğrencisi, 2 sekreter, 3 teknik eleman, 4 klinik hemşiresi, ve 2 hizmetli ile faaliyettedir. Anabilim dalında iki klinik, DDy bölümü, biri öğrenci laboratuvarı olmak üzere iki laboratuvar,ve bir seminer odasına sahiptir.
1 | Süt dentisyondan daimi diş dentisyonuna geçişi, diş sürmesi rehberliğini, süt dişi kayıplarında ve kötü alışkanlıklarda alınacak önlemleri bilmeli ve uygulayabilmelidir. |
2 | Ortodontik düzensizliği teşhis edebilmeli ve tedavi alternatiflerini sunabilmelidir |
3 | Ortodontik tanı için gerekli uygulamaları yapabilmeli, oklüzyon hakkında bilgisi olmalıdır. |
4 | Ortodontik diş hareketlerini , uygulanması gereken kuvvet miktarını,ve diş hareketi sırasında olıuşabilecek istenmeyen hareketlere karşı önlemleri alabilmelidir. |
5 | Dudak damak yarıklı hastaları teşhis edebilmeli ve bu hastaları tedavi edebilmelidir |
6 | Hastada görülebilecek eklem rahatsızlıklarını teşhis edebilmeli ve tedavi edebilmeli, gerekli önlemleri alabilmelidir |
7 | Fonksiyonel anomalileri teşhis edip tedavilerini yapabilmelidr. |
8 | Sabit tedavi tekniklerinden kliniğimizde kullanılan edgewise, Roth, Alexander, MBT tekniklerini bilmeli ve bunları hastalarına uygulayabiilmelidir. |
9 | Çocuk, ergen ,erişkin tüm ortodontik hastaların ortodontik tedavisini başarıyla yapabilmelidir. |
10 | Sadece ortodontik tedavinin yetersiz olduğu iskeletsel düzensizliklerin tedavisinde ortognatik cerrahi tedavisinin gerekli olabileceği endikasyonu koyabilmeli ve bu hastaların ortodontik tedavisini yapabilmelidr |
11 | Ortodontide gelişmekte olan yeni yöntemler ve uygulamalar hakkında bilgisi ve uygulama yetisi olmalıdır. |
12 | Kraniofasiyal kompleksin gelişimini bilmeli ve hasta takibini bu doğrultuda yapabilmelidir. |
13 | Hareketli ortodontik apareylerin kullanımını , yapımını ve etki mekanizmasını bilmelidir |
14 | Ağızdışı apareyler ve hastanın gelişim yönüyle ilgili bilgisi olmalı ve bu apareyleri klinikte uygulayabilmelidir. |
15 | Klinik çalışmalarda etik ile ilgili sorunları tanımlayabilmeli |
16 | Ortodontik tedavi sonuçlarının kalıcı olmasını sağlayan pekiştirme tedavisi ile ilgili bilgisi olmalı ve pekiştirme apareylerini uygulayabilmelidir. |
17 | Klinik çalışmalarda hasta/ gönüllü etik kaygılarını tanımlayabilmeli |
18 | Şeffaf plaklarla tedavinin biyomekanik prensiplerini bilir ve tedavisini yapabilir |
19 | ortodontik tedavi uygulamaları sırasında ankrajı kuvvetlendirmek amacıyla mini vida uygular |
20 | Hasta- hekim ilişkisine önem vererek tedavilerini yürütür. Farklı disiplinlerle ortak çalışma yapar. |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9302046011993 | Türkçe | Kranıyofasıyal Kompleksın Bıyolojık Gelışımı | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
9302046022016 | Türkçe | Ortodontık Düzensızlıkler, Teşhıs Plan. ve Ted. Prensıplerı | Zorunlu | 2 | 3 | - | 8 | |
9302046222014 | Türkçe | Sabıt Ortodontık Tedavıde Temel Bıomekanık Prensıpler | Zorunlu | 2 | 2 | - | 8 | |
930204SEÇ.DR1 | Türkçe | SEÇMELİ DERSLER1 | Seçmeli | - | - | - | 10 | |
Toplam | 6 | 5 | 0 | 30 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9302046212005 | Türkçe | Bılgısayar Uygulamalı Bıoıstatıstık-I | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
9302046292014 | Türkçe | MBT Sabıt Ortodontık Tedavı Teknığı | Zorunlu | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046302016 | Türkçe | Bılımsel Araştırmanın Temellerı | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
930204SEÇ.DR2 | Türkçe | SEÇMELİ DERSLER2 | Seçmeli | - | - | - | 10 | |
SBEDRSEM600 | Türkçe | Semıner | Zorunlu | - | - | - | 3 | |
Toplam | 7 | 2 | 0 | 30 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9302046112014 | Türkçe | Myofonksıyonel ve Fonksıyonel Tedavı | Zorunlu | 2 | 2 | - | 8 | |
930204SEÇ.DR3 | Türkçe | SEÇMELİ DERSLER3 | Seçmeli | - | - | - | 17 | |
SBEDRUAD601 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 2 | 2 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9302046162013 | Türkçe | Pekıştırme Tedavısı | Zorunlu | 2 | 2 | - | 8 | |
930204SEÇ.DR4 | Türkçe | SEÇMELİ DERSLER4 | Seçmeli | - | - | - | 17 | |
SBEDRUAD602 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 2 | 2 | 0 | 30 | ||||
5. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
EBB6832017 | Türkçe | Öğretımde Planlama ve Değerlendırme | Zorunlu | 3 | 2 | - | 6 | |
EBB6852017 | Türkçe | Gelışım ve Öğrenme | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
SBEDRTEZ601 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 15 | |
SBEDRTO601 | Türkçe | Tez Önerısı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
SBEDRUAD603 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
SBEDRYET601 | Türkçe | Yeterlık Sınavı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 6 | 2 | 0 | 40 | ||||
6. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SBEDRTEZ602 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 25 | |
SBEDRUAD604 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
7. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SBEDRTEZ603 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 25 | |
SBEDRUAD605 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
8. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SBEDRTEZ604 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 25 | |
SBEDRUAD606 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
930204SEÇ.DR1 - SEÇMELİ DERSLER1 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9302046032016 | Türkçe | Ortodontık Tanı ve Tanı Yöntemlerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046042005 | Türkçe | Hareketlı Ortodontık Apareyler İle Tedavı Teknıklerı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046052015 | Türkçe | Sefalometrık ve Fonksıyonel Tanı | Seçmeli | 2 | 3 | - | 8 | |
9302046062013 | Türkçe | Farklı Sabıt Ortodontık Tedavı Yöntemlerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 9 | |
9302046072005 | Türkçe | Ortodontıde Dış Hareketlerının Bıyolojısı | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
9302046082014 | Türkçe | Koruyucu Ortodontı | Seçmeli | 2 | 1 | - | 8 | |
9302046092013 | Türkçe | Ortodontıde Mını Vıda Uygulamaları Bıyomekanıklerı ve Kemık Ankrajı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046102013 | Türkçe | Ortodontık Tedavı Komplıkasyonları | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
9302046122013 | Türkçe | Ortodontıde Lıngual Tedavı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046132013 | Türkçe | Ortodontıde İnterdısıplıner Tedavı Yaklaşımları | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046142013 | Türkçe | Dudak-Damak Yarıkları ve Tedavı Uygulamaları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
9302046152013 | Türkçe | Ağızdışı Apareyler | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046172005 | Türkçe | Araştırma Yöntemlerı | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
9302046182014 | Türkçe | Ortodontıde TME Önemı ve Yerı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046192005 | Türkçe | Edgewıse Teknık-II | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046202013 | Türkçe | Ortognatık Cerrahı ve Dıstraksıyon Osteogenezı Uygulamaları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046242005 | Türkçe | Edgewıse Teknık-I | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046252014 | Türkçe | Oklüzyon | Seçmeli | 1 | 1 | - | 6 | |
9302046262013 | Türkçe | Ortodontıde Son Gelışmeler | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046282005 | Türkçe | Bılgısayar Uygulamalı Bıoıstatıstık-II | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
930204SEÇ.DR2 - SEÇMELİ DERSLER2 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9302046032016 | Türkçe | Ortodontık Tanı ve Tanı Yöntemlerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046042005 | Türkçe | Hareketlı Ortodontık Apareyler İle Tedavı Teknıklerı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046052015 | Türkçe | Sefalometrık ve Fonksıyonel Tanı | Seçmeli | 2 | 3 | - | 8 | |
9302046062013 | Türkçe | Farklı Sabıt Ortodontık Tedavı Yöntemlerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 9 | |
9302046072005 | Türkçe | Ortodontıde Dış Hareketlerının Bıyolojısı | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
9302046082014 | Türkçe | Koruyucu Ortodontı | Seçmeli | 2 | 1 | - | 8 | |
9302046092013 | Türkçe | Ortodontıde Mını Vıda Uygulamaları Bıyomekanıklerı ve Kemık Ankrajı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046102013 | Türkçe | Ortodontık Tedavı Komplıkasyonları | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
9302046122013 | Türkçe | Ortodontıde Lıngual Tedavı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046132013 | Türkçe | Ortodontıde İnterdısıplıner Tedavı Yaklaşımları | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046142013 | Türkçe | Dudak-Damak Yarıkları ve Tedavı Uygulamaları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
9302046152013 | Türkçe | Ağızdışı Apareyler | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046172005 | Türkçe | Araştırma Yöntemlerı | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
9302046182014 | Türkçe | Ortodontıde TME Önemı ve Yerı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046192005 | Türkçe | Edgewıse Teknık-II | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046202013 | Türkçe | Ortognatık Cerrahı ve Dıstraksıyon Osteogenezı Uygulamaları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046242005 | Türkçe | Edgewıse Teknık-I | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046252014 | Türkçe | Oklüzyon | Seçmeli | 1 | 1 | - | 6 | |
9302046262013 | Türkçe | Ortodontıde Son Gelışmeler | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046282005 | Türkçe | Bılgısayar Uygulamalı Bıoıstatıstık-II | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
930204SEÇ.DR3 - SEÇMELİ DERSLER3 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9302046032016 | Türkçe | Ortodontık Tanı ve Tanı Yöntemlerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046042005 | Türkçe | Hareketlı Ortodontık Apareyler İle Tedavı Teknıklerı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046052015 | Türkçe | Sefalometrık ve Fonksıyonel Tanı | Seçmeli | 2 | 3 | - | 8 | |
9302046062013 | Türkçe | Farklı Sabıt Ortodontık Tedavı Yöntemlerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 9 | |
9302046072005 | Türkçe | Ortodontıde Dış Hareketlerının Bıyolojısı | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
9302046082014 | Türkçe | Koruyucu Ortodontı | Seçmeli | 2 | 1 | - | 8 | |
9302046092013 | Türkçe | Ortodontıde Mını Vıda Uygulamaları Bıyomekanıklerı ve Kemık Ankrajı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046102013 | Türkçe | Ortodontık Tedavı Komplıkasyonları | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
9302046122013 | Türkçe | Ortodontıde Lıngual Tedavı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046132013 | Türkçe | Ortodontıde İnterdısıplıner Tedavı Yaklaşımları | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046142013 | Türkçe | Dudak-Damak Yarıkları ve Tedavı Uygulamaları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
9302046152013 | Türkçe | Ağızdışı Apareyler | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046172005 | Türkçe | Araştırma Yöntemlerı | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
9302046182014 | Türkçe | Ortodontıde TME Önemı ve Yerı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046192005 | Türkçe | Edgewıse Teknık-II | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046202013 | Türkçe | Ortognatık Cerrahı ve Dıstraksıyon Osteogenezı Uygulamaları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046242005 | Türkçe | Edgewıse Teknık-I | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046252014 | Türkçe | Oklüzyon | Seçmeli | 1 | 1 | - | 6 | |
9302046262013 | Türkçe | Ortodontıde Son Gelışmeler | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046282005 | Türkçe | Bılgısayar Uygulamalı Bıoıstatıstık-II | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
930204SEÇ.DR4 - SEÇMELİ DERSLER4 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9302046032016 | Türkçe | Ortodontık Tanı ve Tanı Yöntemlerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046042005 | Türkçe | Hareketlı Ortodontık Apareyler İle Tedavı Teknıklerı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046052015 | Türkçe | Sefalometrık ve Fonksıyonel Tanı | Seçmeli | 2 | 3 | - | 8 | |
9302046062013 | Türkçe | Farklı Sabıt Ortodontık Tedavı Yöntemlerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 9 | |
9302046072005 | Türkçe | Ortodontıde Dış Hareketlerının Bıyolojısı | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
9302046082014 | Türkçe | Koruyucu Ortodontı | Seçmeli | 2 | 1 | - | 8 | |
9302046092013 | Türkçe | Ortodontıde Mını Vıda Uygulamaları Bıyomekanıklerı ve Kemık Ankrajı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046102013 | Türkçe | Ortodontık Tedavı Komplıkasyonları | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
9302046122013 | Türkçe | Ortodontıde Lıngual Tedavı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046132013 | Türkçe | Ortodontıde İnterdısıplıner Tedavı Yaklaşımları | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046142013 | Türkçe | Dudak-Damak Yarıkları ve Tedavı Uygulamaları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
9302046152013 | Türkçe | Ağızdışı Apareyler | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046172005 | Türkçe | Araştırma Yöntemlerı | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
9302046182014 | Türkçe | Ortodontıde TME Önemı ve Yerı | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046192005 | Türkçe | Edgewıse Teknık-II | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046202013 | Türkçe | Ortognatık Cerrahı ve Dıstraksıyon Osteogenezı Uygulamaları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046242005 | Türkçe | Edgewıse Teknık-I | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9302046252014 | Türkçe | Oklüzyon | Seçmeli | 1 | 1 | - | 6 | |
9302046262013 | Türkçe | Ortodontıde Son Gelışmeler | Seçmeli | 1 | 2 | - | 6 | |
9302046282005 | Türkçe | Bılgısayar Uygulamalı Bıoıstatıstık-II | Seçmeli | 3 | - | - | 6 |
1 | Süt dentisyondan daimi diş dentisyonuna geçişi, diş sürmesi rehberliğini, süt dişi kayıplarında ve kötü alışkanlıklarda alınacak önlemleri bilmeli ve uygulayabilmelidir. |
2 | Ortodontik düzensizliği teşhis edebilmeli ve tedavi alternatiflerini sunabilmelidir |
3 | Ortodontik tanı için gerekli uygulamaları yapabilmeli, oklüzyon hakkında bilgisi olmalıdır. |
4 | Ortodontik diş hareketlerini , uygulanması gereken kuvvet miktarını,ve diş hareketi sırasında olıuşabilecek istenmeyen hareketlere karşı önlemleri alabilmelidir. |
5 | Dudak damak yarıklı hastaları teşhis edebilmeli ve bu hastaları tedavi edebilmelidir |
6 | Hastada görülebilecek eklem rahatsızlıklarını teşhis edebilmeli ve tedavi edebilmeli, gerekli önlemleri alabilmelidir |
7 | Fonksiyonel anomalileri teşhis edip tedavilerini yapabilmelidr. |
8 | Sabit tedavi tekniklerinden kliniğimizde kullanılan edgewise, Roth, Alexander, MBT tekniklerini bilmeli ve bunları hastalarına uygulayabiilmelidir. |
9 | Çocuk, ergen ,erişkin tüm ortodontik hastaların ortodontik tedavisini başarıyla yapabilmelidir. |
10 | Sadece ortodontik tedavinin yetersiz olduğu iskeletsel düzensizliklerin tedavisinde ortognatik cerrahi tedavisinin gerekli olabileceği endikasyonu koyabilmeli ve bu hastaların ortodontik tedavisini yapabilmelidr |
11 | Ortodontide gelişmekte olan yeni yöntemler ve uygulamalar hakkında bilgisi ve uygulama yetisi olmalıdır. |
12 | Kraniofasiyal kompleksin gelişimini bilmeli ve hasta takibini bu doğrultuda yapabilmelidir. |
13 | Hareketli ortodontik apareylerin kullanımını , yapımını ve etki mekanizmasını bilmelidir |
14 | Ağızdışı apareyler ve hastanın gelişim yönüyle ilgili bilgisi olmalı ve bu apareyleri klinikte uygulayabilmelidir. |
15 | Klinik çalışmalarda etik ile ilgili sorunları tanımlayabilmeli |
16 | Ortodontik tedavi sonuçlarının kalıcı olmasını sağlayan pekiştirme tedavisi ile ilgili bilgisi olmalı ve pekiştirme apareylerini uygulayabilmelidir. |
17 | Klinik çalışmalarda hasta/ gönüllü etik kaygılarını tanımlayabilmeli |
18 | Şeffaf plaklarla tedavinin biyomekanik prensiplerini bilir ve tedavisini yapabilir |
19 | ortodontik tedavi uygulamaları sırasında ankrajı kuvvetlendirmek amacıyla mini vida uygular |
20 | Hasta- hekim ilişkisine önem vererek tedavilerini yürütür. Farklı disiplinlerle ortak çalışma yapar. |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9302046022023 | Türkçe | Ortodontık Düzensızlıkler, Teşhıs Plan. ve Ted. Prensıplerı | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | |
9302046222023 | Türkçe | Sabıt Ortodontık Tedavıde Temel Bıomekanık Prensıpler ve Ankraj Yöntemlerı | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | |
930204SDG1 | Türkçe | Ortodontı Yüksek Lısans Derecelı Doktora SDG1 | Seçmeli | - | - | - | - | |
SBEDRSEM600 | Türkçe | Semıner | Zorunlu | - | - | - | 3 | |
Toplam | 4 | 4 | 0 | 3 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9302046212020 | Türkçe | Bılgısayar Uygulamalı Bıoıstatıstık | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
9302046302023 | Türkçe | Bılımsel Araştırmanın Temellerı ve Yayın Etığı | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
930204SDG2 | Türkçe | Ortodontı Yüksek Lısans Derecelı Doktora SDG2 | Seçmeli | - | - | - | - | |
SBEAKT1 | Türkçe | Aktarılabılır Becerıler 1 | Zorunlu | 4 | - | - | 10 | |
Toplam | 9 | 0 | 0 | 10 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
930204SDG3 | Türkçe | Ortodontı Yüksek Lısans Derecelı Doktora SDG3 | Seçmeli | - | - | - | - | |
SBEAKT2 | Türkçe | Aktarılabılır Becerıler 2 | Zorunlu | 4 | - | - | 10 | |
SBEDRUAD601 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 4 | 0 | 0 | 15 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
EBB6832017 | Türkçe | Öğretımde Planlama ve Değerlendırme | Zorunlu | 3 | 2 | - | 6 | |
EBB6852017 | Türkçe | Gelışım ve Öğrenme | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
SBEDRTEZ601 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 15 | |
SBEDRTO601 | Türkçe | Tez Önerısı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
SBEDRUAD602 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
SBEDRYET601 | Türkçe | Yeterlık Sınavı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 6 | 2 | 0 | 40 | ||||
5. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SBEDRTEZ602 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 25 | |
SBEDRUAD603 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
6. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SBEDRTEZ603 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 25 | |
SBEDRUAD604 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
7. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SBEDRTEZ604 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 25 | |
SBEDRUAD605 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
8. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
SBEDRTEZ605 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 25 | |
SBEDRUAD606 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
930204SDG1 - Ortodonti Yüksek Lisans Dereceli Doktora SDG1 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9302046242019 | Türkçe | Edgewıse Teknık-I-II | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | |
930204SDG2 - Ortodonti Yüksek Lisans Dereceli Doktora SDG2 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9302046242019 | Türkçe | Edgewıse Teknık-I-II | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | |
930204SDG3 - Ortodonti Yüksek Lisans Dereceli Doktora SDG3 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9302046242019 | Türkçe | Edgewıse Teknık-I-II | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 |