GERİ DÖN

Önlisans Programları


Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu - Gıda Teknolojisi (İKMEP) - - Önlisans



Program Tanıtımı

Eğitim-öğretim faaliyetlerine 1994–1995 öğretim yılında ‘Gıda Teknolojisi Programı’ adı altında başlanmıştır.

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara GIDA TEKNİKERLİĞİ alanında önlisans diploması verilir.

2 Yıl , 4 Yarıyıl

120 AKTS

TYYÇ-5

Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’ndan yeterli puanı almış olması gerekir.

İngilizce dersi için her akademik yıl başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Başarılı olanlar Yabancı Dil-I ve Yabancı Dil-II derslerinden muaf olurlar.

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.

Gıda Teknolojisi Programının amacı, gıda sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte gıda bilimi ve teknolojisi konusunda bilgi ve beceri sahibi; gıda maddelerinin sağlıklı olarak üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması ve servis edilmesi aşamalarında; gıda kalite kontrol laboratuarlarında ve hizmetlerinde ara eleman olarak çalışabilecek gıda teknikeri yetiştirmektir.

Bu program mezunları gıda teknikeri olarak özel sektörde ve KPSS’den gereken puanı almaları durumunda kamu kurumlarında görev alabilmektedirler.

Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı (DGS)`ında gereken puanı almaları durumunda Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma, Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Kimya, Tarımsal Biyoteknoloji bölümlerinde lisans eğitimi alabilmektedirler.

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümündeki koşullar yeterlidir.

Tam Zamanlı

Mehmet BAYAZ, Gıda Teknolojisi Program Koordinatörü, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, 35900, Tire-İzmir. Tel: (0 232) 5128616-7111

Programda biri doçent, ikisi yardımcı doçent olmak üzere toplam üç öğretim üyesi görev yapmaktadır. Öğrencilerin uygulama yapabilmesini sağlamak amacıyla üç adet laboratuvar mevcuttur.


Program Çıktıları

1 Gıda üretiminde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilme
2 Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilme
3 Temel kimya ve mikrobiyoloji laboratuar bilgisine ve deneyimine sahip olabilme
4 Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilme
5 Gıda kalite kontrol tekniklerini bilme ve kontrol sonuçlarını gıda mevzuatı açısından değerlendirebilme
6 Mesleği ile ilgili çağdaş teknik ve hesaplama araçlarını kullanabilme
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme
8 Bireysel ve ekip halinde çalışabilme
9 Kalite konularında bilinç sahibi olabilme
10 Fikirlerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme, en az bir yabancı dil bilgisine sahip olabilme
11 Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme
12 Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilme

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
16011301T11109 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 - 2 4
6013001012010 Türkçe TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 - - 2
6013001022010 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 - - 2
6013001032010 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 2
6013001052021 Türkçe MATEMATİK Zorunlu 2 - - 2
6013001072010 Türkçe KİMYA I Zorunlu 2 - 1 3
6013001112021 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER Zorunlu 1 1 - 3
6013001132020 Türkçe LABORATUVAR TEKNİKLERİ Zorunlu 1 - 2 3
6013001152010 Türkçe KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI Zorunlu 2 - - 2
6013001172020 Türkçe BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 1 2 - 3
6013001212019 Türkçe ÜNİVERSİTE YAŞAMINA GEGİŞ Zorunlu 1 - - 2
6013001232020 Türkçe KARİYER PLANLAMA Zorunlu 1 - - 2
Toplam 19 3 5 30
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
16011301T11108 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Zorunlu 2 - 2 5
6013000922010 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - 2
6013000942010 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
6013000962010 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - 2
6013001062010 Türkçe KİMYA II Zorunlu 2 - 1 3
6013001122023 Türkçe GIDA KATKI MADDELERİ Zorunlu 2 - - 2
6013001142010 Türkçe HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 2 - - 2
6013001202021 Türkçe AMBALAJLAMA Zorunlu 2 - - 2
6013001222021 Türkçe GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - - 4
6013001242021 Türkçe İSTATİSTİK Zorunlu 2 - - 2
6013001262021 Türkçe İLETİŞİM Zorunlu 2 - - 2
CHA001 Türkçe ÇOCUK HAKLARI VE AİLE EĞİTİMİ Zorunlu 1 - - 2
Toplam 23 0 3 30
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
16011301T11211 Türkçe GIDA KİMYASI Zorunlu 2 1 - 3
6013002012021 Türkçe SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
6013002052021 Türkçe ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
6013002232019 Türkçe TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI Zorunlu 1 - - 2
6013002252021 Türkçe BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
6013002272021 Türkçe FERMENTASYON TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 4
6013002292021 Türkçe GIDA ATIK YÖNETİMİ VE ÇEVRE Zorunlu 2 - - 3
scgrptgt0001 Türkçe GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU 1 Seçmeli - - - 3
seçgrp3y.y Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 3Y.Y Seçmeli - - - 3
Toplam 13 8 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
6013002022021 Türkçe GIDA TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER Zorunlu 2 1 - 3
6013002042021 Türkçe TAHIL TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
6013002062021 Türkçe FONKSİYONEL GIDALAR Zorunlu 2 1 - 3
6013002082021 Türkçe MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
6013002092021 Türkçe ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 3
6013002102021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM (STAJ) Zorunlu - - - 5
6013002242021 Türkçe BİLİŞSEL GİRİŞİMCİLİK Zorunlu 2 - - 2
scgrptgt002 Türkçe (GIDA TEKNOLOJİSİ) SEÇMELİ DERS GRUBU 2 Seçmeli - - - 3
seçgrp4yy Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 4Y.Y Seçmeli - - - 3
Toplam 12 7 0 30
scgrptgt0001 - GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU 1
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
6013002332021 Türkçe GIDA VE BESLENME Seçmeli 2 - - 3
6013002352021 Türkçe GIDA GÜVENLİĞİ VE GIDA MEVZUATI Seçmeli 2 - - 3
seçgrp3y.y - SEÇMELİ DERS GRUBU 3Y.Y
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
6013002132021 Türkçe ÖZEL GIDA ÜRÜNLERİ Seçmeli 1 1 - 3
6013002152021 Türkçe HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ Seçmeli 1 1 - 3
6013002172021 Türkçe GIDA ANALİZLERİ Seçmeli 1 1 - 3
6013002212021 Türkçe İŞARET DİLİ Seçmeli 2 - - 3
6013002312021 Türkçe AKADEMİK TÜRKÇE Seçmeli 2 - - 3
scgrptgt002 - (GIDA TEKNOLOJİSİ) SEÇMELİ DERS GRUBU 2
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
16011302T11216 Türkçe ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Seçmeli 1 1 - 3
6013002142021 Türkçe SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ Seçmeli 1 1 - 3
6013002262021 Türkçe GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ Seçmeli 2 - - 3
seçgrp4yy - SEÇMELİ DERS GRUBU 4Y.Y
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
6013002162021 Türkçe ORGANİK GIDA İŞLEME VE ÜRETİMİ Seçmeli 2 - - 3
6013002182021 Türkçe GIDA TOKSİKOLOJİSİ Seçmeli 2 - - 3
6013002202021 Türkçe GIDALARDA RAF ÖMRÜ VE STABİLİTE Seçmeli 2 - - 3