GERİ DÖN

Önlisans Programları


Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu - Gıda Teknolojisi (İKMEP) - - Önlisans



Program Tanıtımı

Eğitim-öğretim faaliyetlerine 1994–1995 öğretim yılında ‘Gıda Teknolojisi Programı’ adı altında başlanmıştır.

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara GIDA TEKNİKERLİĞİ alanında önlisans diploması verilir.

2 Yıl , 4 Yarıyıl

120 AKTS

TYYÇ-5

Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’ndan yeterli puanı almış olması gerekir.

İngilizce dersi için her akademik yıl başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Başarılı olanlar Yabancı Dil-I ve Yabancı Dil-II derslerinden muaf olurlar.

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.

Gıda Teknolojisi Programının amacı, gıda sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte gıda bilimi ve teknolojisi konusunda bilgi ve beceri sahibi; gıda maddelerinin sağlıklı olarak üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması ve servis edilmesi aşamalarında; gıda kalite kontrol laboratuarlarında ve hizmetlerinde ara eleman olarak çalışabilecek gıda teknikeri yetiştirmektir.

Bu program mezunları gıda teknikeri olarak özel sektörde ve KPSS’den gereken puanı almaları durumunda kamu kurumlarında görev alabilmektedirler.

Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı (DGS)`ında gereken puanı almaları durumunda Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma, Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Kimya, Tarımsal Biyoteknoloji bölümlerinde lisans eğitimi alabilmektedirler.

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümündeki koşullar yeterlidir.

Tam Zamanlı

Mehmet BAYAZ, Gıda Teknolojisi Program Koordinatörü, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, 35900, Tire-İzmir. Tel: (0 232) 5128616-7111

Programda biri doçent, ikisi yardımcı doçent olmak üzere toplam üç öğretim üyesi görev yapmaktadır. Öğrencilerin uygulama yapabilmesini sağlamak amacıyla üç adet laboratuvar mevcuttur.


Program Çıktıları

1 Gıda üretiminde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilme
2 Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilme
3 Temel kimya ve mikrobiyoloji laboratuar bilgisine ve deneyimine sahip olabilme
4 Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilme
5 Gıda kalite kontrol tekniklerini bilme ve kontrol sonuçlarını gıda mevzuatı açısından değerlendirebilme
6 Mesleği ile ilgili çağdaş teknik ve hesaplama araçlarını kullanabilme
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme
8 Bireysel ve ekip halinde çalışabilme
9 Kalite konularında bilinç sahibi olabilme
10 Fikirlerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme, en az bir yabancı dil bilgisine sahip olabilme
11 Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme
12 Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilme

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
6013001012010 Türkçe TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 - - 2
6013001022010 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 - - 2
6013001032010 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 2
6013001052021 Türkçe MATEMATİK Zorunlu 2 - - 2
6013001072010 Türkçe KİMYA I Zorunlu 2 - 1 3
6013001152010 Türkçe KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI Zorunlu 2 - - 2
6013001232020 Türkçe KARİYER PLANLAMA Zorunlu 1 - - 2
6013001252025 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu - - 4 5
6013001272025 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER Zorunlu 1 - 1 -
6013001292025 Türkçe LABORATUVAR TEKNİKLERİ Zorunlu - - 3 -
6013001312025 Türkçe BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ I Zorunlu - 2 - 2
seçgrp1y.y Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 1Y.Y Seçmeli - - - -
Toplam 14 2 9 22
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
6013000922010 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - 2
6013000942010 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
6013000962010 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - 2
6013001062010 Türkçe KİMYA II Zorunlu 2 - 1 3
6013001142010 Türkçe HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 2 - - 2
6013001202021 Türkçe AMBALAJLAMA Zorunlu 2 - - 2
6013001302025 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Zorunlu - - 4 5
6013001322025 Türkçe TAHIL TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - 2 -
6013001462025 Türkçe BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ II Zorunlu - 2 - 2
CHA001 Türkçe ÇOCUK HAKLARI VE AİLE EĞİTİMİ Zorunlu 1 - - 2
seçgrp2.1.y.y Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 2.1.Y.Y Seçmeli - - - -
seçgrp2.2.y.y Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 2.2.Y.Y Seçmeli - - - -
Toplam 15 2 7 22
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
6013002372025 Türkçe GIDA GÜVENLİĞİ VE GIDA MEVZUATI Zorunlu 2 - - 3
6013002392025 Türkçe MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - 2 -
6013002492025 Türkçe GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ Zorunlu - - 4 4
6013002512025 Türkçe SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - 2 -
6013002532025 Türkçe ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - 2 -
6013002572025 Türkçe BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - 2 -
6013002592025 Türkçe GIDA KİMYASI Zorunlu 2 - 1 -
seçgrp3.1y.y Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 3.1.Y.Y Seçmeli - - - -
seçgrp3.2y.y Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 3.2.Y.Y Seçmeli - - - -
Toplam 12 0 13 7
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
6013002302025 Türkçe İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM Zorunlu - 24 - -
Toplam 0 24 0
seçgrp1y.y - SEÇMELİ DERS GRUBU 1Y.Y
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
seçgrp2.1.y.y - SEÇMELİ DERS GRUBU 2.1.Y.Y
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
seçgrp2.2.y.y - SEÇMELİ DERS GRUBU 2.2.Y.Y
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
6013001442025 Türkçe GENEL İŞLETME Seçmeli 2 - - 2
seçgrp3.1y.y - SEÇMELİ DERS GRUBU 3.1.Y.Y
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
6013002432025 Türkçe HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ Seçmeli 1 - 1 2
seçgrp3.2y.y - SEÇMELİ DERS GRUBU 3.2.Y.Y
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
6013002472025 Türkçe ÖZEL GIDA ÜRÜNLERİ Seçmeli 1 - 1 2