Eğitim-öğretim faaliyetlerine 1994–1995 öğretim yılında ‘Gıda Teknolojisi Programı’ adı altında başlanmıştır.
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara GIDA TEKNİKERLİĞİ alanında önlisans diploması verilir.
2 Yıl , 4 Yarıyıl
120 AKTS
TYYÇ-5
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’ndan yeterli puanı almış olması gerekir.
İngilizce dersi için her akademik yıl başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Başarılı olanlar Yabancı Dil-I ve Yabancı Dil-II derslerinden muaf olurlar.
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.
Gıda Teknolojisi Programının amacı, gıda sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte gıda bilimi ve teknolojisi konusunda bilgi ve beceri sahibi; gıda maddelerinin sağlıklı olarak üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması ve servis edilmesi aşamalarında; gıda kalite kontrol laboratuarlarında ve hizmetlerinde ara eleman olarak çalışabilecek gıda teknikeri yetiştirmektir.
Bu program mezunları gıda teknikeri olarak özel sektörde ve KPSS’den gereken puanı almaları durumunda kamu kurumlarında görev alabilmektedirler.
Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı (DGS)`ında gereken puanı almaları durumunda Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma, Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Kimya, Tarımsal Biyoteknoloji bölümlerinde lisans eğitimi alabilmektedirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümündeki koşullar yeterlidir.
Tam Zamanlı
Mehmet BAYAZ, Gıda Teknolojisi Program Koordinatörü, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, 35900, Tire-İzmir. Tel: (0 232) 5128616-7111
Programda biri doçent, ikisi yardımcı doçent olmak üzere toplam üç öğretim üyesi görev yapmaktadır. Öğrencilerin uygulama yapabilmesini sağlamak amacıyla üç adet laboratuvar mevcuttur.
1 | Gıda üretiminde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilme |
2 | Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilme |
3 | Temel kimya ve mikrobiyoloji laboratuar bilgisine ve deneyimine sahip olabilme |
4 | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilme |
5 | Gıda kalite kontrol tekniklerini bilme ve kontrol sonuçlarını gıda mevzuatı açısından değerlendirebilme |
6 | Mesleği ile ilgili çağdaş teknik ve hesaplama araçlarını kullanabilme |
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme |
8 | Bireysel ve ekip halinde çalışabilme |
9 | Kalite konularında bilinç sahibi olabilme |
10 | Fikirlerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme, en az bir yabancı dil bilgisine sahip olabilme |
11 | Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme |
12 | Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilme |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
6013001012010 | Türkçe | TÜRK DİLİ I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
6013001022010 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
6013001032010 | Türkçe | YABANCI DİL I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
6013001052021 | Türkçe | MATEMATİK | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
6013001072010 | Türkçe | KİMYA I | Zorunlu | 2 | - | 1 | 3 | |
6013001152010 | Türkçe | KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
6013001232020 | Türkçe | KARİYER PLANLAMA | Zorunlu | 1 | - | - | 2 | |
6013001252025 | Türkçe | GENEL MİKROBİYOLOJİ | Zorunlu | - | - | 4 | 5 | |
6013001272025 | Türkçe | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER | Zorunlu | 1 | - | 1 | - | |
6013001292025 | Türkçe | LABORATUVAR TEKNİKLERİ | Zorunlu | - | - | 3 | - | |
6013001312025 | Türkçe | BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ I | Zorunlu | - | 2 | - | 2 | |
seçgrp1y.y | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 1Y.Y | Seçmeli | - | - | - | - | |
Toplam | 14 | 2 | 9 | 22 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
6013000922010 | Türkçe | TÜRK DİLİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
6013000942010 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
6013000962010 | Türkçe | YABANCI DİL II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
6013001062010 | Türkçe | KİMYA II | Zorunlu | 2 | - | 1 | 3 | |
6013001142010 | Türkçe | HİJYEN VE SANİTASYON | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
6013001202021 | Türkçe | AMBALAJLAMA | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
6013001302025 | Türkçe | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | Zorunlu | - | - | 4 | 5 | |
6013001322025 | Türkçe | TAHIL TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | 2 | - | |
6013001462025 | Türkçe | BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ II | Zorunlu | - | 2 | - | 2 | |
CHA001 | Türkçe | ÇOCUK HAKLARI VE AİLE EĞİTİMİ | Zorunlu | 1 | - | - | 2 | |
seçgrp2.1.y.y | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 2.1.Y.Y | Seçmeli | - | - | - | - | |
seçgrp2.2.y.y | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 2.2.Y.Y | Seçmeli | - | - | - | - | |
Toplam | 15 | 2 | 7 | 22 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
6013002372025 | Türkçe | GIDA GÜVENLİĞİ VE GIDA MEVZUATI | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
6013002392025 | Türkçe | MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | 2 | - | |
6013002492025 | Türkçe | GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ | Zorunlu | - | - | 4 | 4 | |
6013002512025 | Türkçe | SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | 2 | - | |
6013002532025 | Türkçe | ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | 2 | - | |
6013002572025 | Türkçe | BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | 2 | - | |
6013002592025 | Türkçe | GIDA KİMYASI | Zorunlu | 2 | - | 1 | - | |
seçgrp3.1y.y | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 3.1.Y.Y | Seçmeli | - | - | - | - | |
seçgrp3.2y.y | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 3.2.Y.Y | Seçmeli | - | - | - | - | |
Toplam | 12 | 0 | 13 | 7 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
6013002302025 | Türkçe | İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM | Zorunlu | - | 24 | - | - | |
Toplam | 0 | 24 | 0 | |||||
seçgrp1y.y - SEÇMELİ DERS GRUBU 1Y.Y | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
seçgrp2.1.y.y - SEÇMELİ DERS GRUBU 2.1.Y.Y | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
seçgrp2.2.y.y - SEÇMELİ DERS GRUBU 2.2.Y.Y | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
6013001442025 | Türkçe | GENEL İŞLETME | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
seçgrp3.1y.y - SEÇMELİ DERS GRUBU 3.1.Y.Y | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
6013002432025 | Türkçe | HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 1 | - | 1 | 2 | |
seçgrp3.2y.y - SEÇMELİ DERS GRUBU 3.2.Y.Y | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
6013002472025 | Türkçe | ÖZEL GIDA ÜRÜNLERİ | Seçmeli | 1 | - | 1 | 2 |