Günlük yaşantımızda kullandığımız hemen hemen her şeyi meydana getiren temel bileşenler olan, doğal olarak oluşmuş veya yapay olarak elde edilmiş malzemeler, otomotiv, havacılık, tekstil, kimya, bilgisayar, elektronik, gıda üretimi, inşaat ve sağlık sektöründeki uygulamalara esas teşkil ederler. Bu alanlarda geliştirilen ileri teknolojilerin günümüzde pek çok diğer alanla ortak kullanımı da söz konusudur. En ileri teknolojiler, farklı özelliklere sahip fonksiyonel malzemelerin geliştirilmesiyle mümkün olmaktadır. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, farklı branşlarda eğitim almış lisans mezunlarının araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürebilecekleri çok disiplinli bir çalışma alanıdır. Ege Üniversitesinde malzeme bilimi ve mühendisliği konusunda çalışan nitelikli öğretim üyesi profilimizin bu hedefe yönlendirilmesi amacıyla Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Çok disiplinli Malzeme Bilimi ve Mühendisliği yüksek lisans programı başlatılması hedeflenmiştir.
Öğrenimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında yüksek lisans derecesini alırlar.
2 Yıl , 4 Yarıyıl
120 AKTS
TYYÇ-7
Yüksek lisans programına, mülakat yapılarak öğrenci alınır. Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların lisans diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den ilgili puan türünde en az 55 standart puan veya Graduate Record Examination (GRE) veya Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavından 55 ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Adaylar; ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar ALES belgelerini, lisans diplomalarını, lisans kademesinde okudukları derslerden aldıkları başarı notlarını, mezuniyet not ortalamalarını belirten onaylı belgeleri, diğer kayıt ile ilgili bilgileri doldururlar ve internet kayıt ortamında sağladıkları aday numarası ile birlikte enstitü müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Adayların kayıt işlemleri ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür. Gerekli başvuru şartlarını tamamlamış Türk ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki adaylar Üniversitenin Yabancı Diller bölümünde yabancı dil sınavına alınırlar. Üniversitelerarası Kurulca geçerli sayılan İngilizce dilinde yapılan bu sınavda bir adayın başarılı olabilmesi için 100 üzerinden en az 70 puan alması gerekir. Ancak, ÜDS sınavından en az 50 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olan adaylar ile lisans öğrenimlerini bu yabancı dillerin birinde yapılan bir öğrenim programında tamamladıklarını belgeleyenler, yabancı dil sınavından muaf tutulurlar. Yabancı dil sınavını başarı ile geçen adaylar aday değerlendirme jürisi tarafından mülakat sınavına alınır. Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %25’i ve mülakat notunun %25’inin toplamıdır. Adayların mülakat notunun en az 50, bilimsel başarı düzey notunun da en az 60 olması gerekir.
Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, başvuru tarihine kadar kayıt yaptırmış bulunduğu derslerden ağırlıklı not ortalamasının en az 75 olması, halen devam etmekte olduğu lisansüstü öğretim programı ile geçmek istediği program arasında dersler ve giriş koşulları bakımından uyum olması, ilgili anabilim dalında tez danışmanlığını üstlenebilecek öğretim üyesi ve alt yapı imkanlarının bulunması gerekir. Üniversitenin bir lisansüstü programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci; devam etmekte olduğu öğretim programını tanıtan ve kayıt olduğu derslerden başarı durumunu belirten belgeleri dilekçesine ekleyerek, izleyen yarıyıl öğretiminin başlama tarihinden en az üç hafta önce, ilgili enstitü müdürlüğüne başvurur. Enstitü müdürü; başvuru belgelerini ilgili anabilim dalı veya ana sanat dalı başkanlığına göndererek anabilim dalı görüşünü ve bu görüş olumlu ise öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adlarını ister. Anabilim dalı görüş ve önerileri Enstitü Yönetim Kurulunda incelenerek öğrencinin yatay geçiş isteminin uygun olup olmadığı öğretimin başlama tarihinden önce karara bağlanır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir. Türkiye`de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Ege Üniversitesi`nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir.
Program toplam 21 yerel krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 120`dir. Ancak programın bazı derslerini lisans kademesinde EGE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ`nin 8 inci maddesine göre özel öğrenci olarak almış ve başarılı olmuş öğrencilerle, programın girdiği bilim kolundaki lisans öğrenimini hazırlık sınıfı dahil normal süresi sekiz yarıyıldan fazla olan bir fakültede tamamlamış bulunan veya tezini daha kısa zamanda tamamlayabilen öğrenciler, ilgili anabilim dalının gerekçeli önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile öğrenimini daha kısa sürede tamamlayabilir. Arasınav ve final sınavlarının yanı sıra derslerde raporlar, ödevler, quizler, seminer sunumları ve proje çalışmaları gibi öğrenme aktiviteleri öğrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabileceği gibi danışmanının onayladığı başka lisansüstü dersler de alabilir. Ayrıca dersler danışman ve ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden seçilebileceği gibi, danışmanın uygun ve gerekli görmesi halinde doktora programı derslerinden de seçilebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından alınan derslerin dokuz krediyi aşmamak koşuluyla ne kadarının asgari 21 kredilik ders yükünden sayılabileceği enstitü tarafından belirtilir. Öğrencinin alacağı derslerin en çok iki tanesi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, lisans derslerinden seçilebilir. Seminer dersi ve tez çalışması yerel kredi sistemine göre kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır. Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin kaydı silinir.
Öğretim programı, çağdaş Malzeme Bilimi ve mühendisliğinin temellerini vermek üzere hazırlanmıştır. Birinci yıl seçmeli dersleri, temel Malzeme Bilimi ve mühendisliğinin ileri konularını içerir. Bu dersler sayesinde öğrencilere Malzeme Bilimi ve mühendisliğine ilişkin olarak geniş bir ders açılımı sunulmaktadır.
Doktora programlarına devam edebilirler. Özel ve devlet kuruluşlarında görev alabilirler
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar , ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Öğrencinin devamı, ilgili öğretim üyesi tarafından takip edilir. Hemen hemen tüm derslerde ya öğrencilerin seçilmiş problemleri çözdüğü yazılı, açık veya kapalı kitap sınavlar yapılmakta veya belirli sayıda ödev ve projeler hazırlanmaktadır. Ara sınavların yapılması dersin öğretim üyesine bağlıdır. Ara sınavların tarihi ve programı yarıyılın başladığı ilk ay içinde Anabilim Dalı tarafından ilan edilir. Ara sınava ilaveten (yıl içi ödev veya proje sözkonusu değilse) her dersten bir final sınavı yapılır. Final sınavlarının tarihi ve yeri yine Anabilim Dalı tarafından ilan edilir. Yarıyıl içi notu (ham not) ara sınavın % 40 ı, final sınavının % 60 ı alınarak bulunur. Ara sınav veya final sınavı gerektirmeyen sınavlar öğretim üyesi tarafından belirlenir. Bu durumda başarı notu yarıyıl içinde yapılan ödev, rapor, proje ve sunum vs dikkate alınarak belirlenir. Öğrenciler, final ve ortalama notlarının 70 ve üzerinde olması halinde o dersten başarılı sayılır.
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
E-Öğrenme
MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANI: Prof. Dr. Rasim İPEK Adres: Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü 35100 Bornova, Izmir - E-Mail : mate@mail.ege.edu.tr, rasim.ipek@ege.edu.tr Dahili: 1918
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Çok disiplinli olması sebebiyle Üniversitemizin mevcut çoğu bölümünün imkanına sahip bir bölümdür.
1 | Uzmanlık gerektiren problemleri bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözüm yöntemi geliştirebilme, çözebilme, sonuçları değerlendirebilme ve sentez becerisine sahip olabilme, |
2 | Deney tasarlayabilme, gerçekleştirme, sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olabilme, |
3 | Uzmanlık alanındaki araştırmalar için gerekli olan yazılım, donanım ve modern ölçüm araçlarını kullanma becerisi, |
4 | Disiplin içi ve disiplinler arası iletişim kurabilme, çok disiplinli ekiplerle çalışabilme, özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesinde liderlik yapabilme, |
5 | Literatür takibi, teknik sunu yapma ve dinleme ve akademik düzeyde makale yazabilme becerisi, |
6 | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, inisiyatif kullanabilme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak araştırıcı, üretici ve girişimci kapasiteye sahip olabilme, |
7 | Günümüz toplumumuzun farklı boyut ve sektörlerdeki sorunlarına, meslek etiği, çevre bilinci ile sürdürülebilir süreçler kapsamında özgün çözümler sunabilme, |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9105115032011 | Türkçe | Malzeme Kımyası ve Karakterızasyonu | Zorunlu | 3 | - | - | 8 | |
FENETKCOK2021 | Türkçe | Bılımsel Araştırma Teknıklerı ıle Araştırma ve Yayın Etığı | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
FENORYT2023 | Türkçe | Lısansüstü Eğıtım Süreç Yönetımı | Zorunlu | - | - | - | 2 | |
MBM-2014SG-YL-1 | Türkçe | MBM-2014SG-YL-1 | Seçmeli | - | - | - | 16 | |
Toplam | 5 | 0 | 0 | 30 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
FENYLSEM | Türkçe | Semıner | Zorunlu | - | - | - | 6 | |
MBM-SG-YL-B | Türkçe | Malzeme Bılımı ve Mühendıslığı Seçmelı Grubu YL Bahar | Seçmeli | - | - | - | 24 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
YLTEZ591 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 26 | |
YLUAD591 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 4 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
YLTEZ592 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 26 | |
YLUAD591 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 4 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
MBM-2014SG-YL-1 - MBM-2014SG-YL-1 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9105115052011 | İngilizce | Bıomaterıals: Cell-Surface Interactıons | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115072015 | İngilizce | Experımental Desıgn and Data Analysıs | Seçmeli | 3 | - | - | 9 | |
9105115112011 | İngilizce | Polymerıc Drug Release Systems | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115152011 | Türkçe | Derı Bılımı ve Teknolojısı I | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115172011 | Türkçe | Dışhekımlığınde Kullanılan Malzemeler | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115192011 | Türkçe | Faz Dıyagramları | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115212011 | Türkçe | İlerı Malzemelere Dayalı Bıyosensör Teknolojılerı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115232013 | Türkçe | Polımerık Kompozıtlerın Ara Yüzey Karakterızasyonu | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115252011 | Türkçe | Malzeme Üretımınde Katalızörler | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115272014 | İngilizce | Polymer Applıcatıons ın Food Packagıng | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115292015 | İngilizce | Applıcatıon of Bıyopolımerıc Materıals | Seçmeli | 3 | - | - | 9 | |
9105115312012 | Türkçe | Geleneksel Seramıkler | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115332012 | Türkçe | Plastık Şekıl Verme Teknolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115352013 | Türkçe | Mühendıslık Plastıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 7 | |
9105115372017 | İngilizce | Materıal Selectıon and Desıgn | Seçmeli | 3 | - | - | 9 | |
9105115392013 | Türkçe | Çımento Ham ve Katkı Malzemelerı ve Karakterızasyonları | Seçmeli | 3 | - | - | 7 | |
9105115412013 | Türkçe | Ayakkabı Malzemelerı ve Karakterızasyonu I | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115452018 | İngilizce | Kınetıcs ın Materıals Scıence and Engıneerıng | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115472019 | Türkçe | Bor ve Bor Bıleşıklerı | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
9105115572021 | İngilizce | Nanomaterıals ın Nuclear Waste Management | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
MBM-SG-YL-B - Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Seçmeli Grubu YL Bahar | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9105115102011 | İngilizce | Surface Scıence and Technology | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115122011 | Türkçe | Derı Bılımı ve Teknolojısı II | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115182014 | Türkçe | Güneş Gözelerı | Seçmeli | 3 | - | - | 7 | |
9105115202013 | Türkçe | Seramık Malzemeler Kımyası | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115222011 | Türkçe | Tarımsal Üretımde Malzeme Seçımı ve Tasarımı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115242012 | Türkçe | Teknık Seramıkler | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115262013 | Türkçe | Termoplastık Malzemelerde İlerı İmal Usullerı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115282013 | Türkçe | Kompozıt Malzemelerın Üretımı ve Tasarımı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115302017 | İngilizce | Hydrogen Storage Materıals | Seçmeli | 3 | - | - | 9 | |
9105115322013 | Türkçe | Ayakkabı Malzemelerı ve Karakterızasyonu II | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115342013 | İngilizce | Sol-Gel Technology | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115362014 | Türkçe | Kompozıt Üretımı İçın Tekstıl Takvıye Malzemelerı | Seçmeli | 3 | - | - | 13 | |
9105115382017 | Türkçe | Antımıkrobıyal Malzemeler | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
9105115402019 | İngilizce | Classıfıcatıon and Separatıon of Radıoactıve Compounds Wıth Chromatographıcal | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9105115422019 | Türkçe | Çok Tabakalı Mano- yapılar:sensör | Seçmeli | 3 | 1 | - | 7 | |
9105115462019 | Türkçe | Boyar Maddeler -pıgmentler | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
9105115482021 | Türkçe | Nadır Toprak Elementlerı İçeren Malzemeler | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9105115502020 | Türkçe | Karbon ve Aktıf Karbon Lıflerı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 |