Eğitim- öğretim faaliyetlerine 2008-2009 akademik yılında başlamıştır.
teorik ve uygulamalı dersler alarak mezun olan öğrencilere “Önlisans diploması” verilir .
2 Yıl , 4 Yarıyıl
120 AKTS
TYYÇ-5
005.0811.022
Ön Lisans
Organik Tarım Programı'na Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS)’ndan TYT puan türünde 150 ve üstü puan alanların tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır
Eğitim planında yer alan "Yabancı Dil" ve "Bilgisayar" dersleri için her akademik yılın başlangıcında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar söz konusu derslerden muaf olmaktadır.
Programda mevcut olan derslerin tümnünü başarı ile tamamlamak için 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve mesleki stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Bu programın amacı; organik bitkisel ve hayvansal üretim ile bu ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası, pazara hazırlanması hakkında yeterli bilgi ve pratiğe sahip nitelikli teknik eleman yetiştirmektir.
1 | Öğrencilerin, sürdürülebilir ve çevre dostu tarım uygulamalarının önemini kavramalarını sağlamak ve bu alanda bilgi ve beceri kazandırmak. |
2 | Organik tarım ilkelerine uygun üretim yöntemlerini öğrenerek bitkisel ve hayvansal üretimde teknik bilgi ve uygulama becerisi kazandırmak. |
3 | Ekolojik dengeyi koruma, doğal kaynakları sürdürülebilir şekilde kullanma ve çevre bilincini yaşam boyu uygulama alışkanlığı kazandırmak. |
4 | Organik tarım sektörünün ihtiyaçlarını anlayan, yenilikçi çözümler üretebilen ve üretim sürecinde kalite standartlarına uygun hareket edebilen bireyler yetiştirmek. |
Kamu kurum ve kuruluşları: Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri ve Belediyeler. Özel Sektör İşletmeleri: Organik tarımsal (bitkisel ve hayvansal) üretim ve pazarlama işletmeleri. Sürdürülebilir tarım (organik tarım ve iyi tarım uygulamaları) kontrol ve sertifikasyon kuruluşları. Kendi işletmeleri: Organik tarımsal (bitkisel ve hayvansal) üretim ve pazarlama işletmeleri.
İki yıllık Yüksek öğrenim sonunda, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme merkezi (ÖSYM ) tarafından yapılan, Dikey Geçiş Sınavı ( DGS ) ile Ziraat Fakültelerine geçiş yapabilir. Dikey geçiş yapanlar mezuniyet sonrası “Ziraat Mühendisi” ünvanı alır. Ziraat fakültelerine Dikey geçiş yapılabilecek programlar : Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Biyosistem Mühendisliği, Organik Tarım işletmeciliği, Tarım Ekonomisi, Tarım Makinelerı ve Teknolojileri mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Zootekni .
Sınavlar ‘Ege Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi’ ne göre uygulanmaktadır. Dönem bazında alınan her ders için dönem içi “ara sınav” ve dönem sonu “yarıyıl sonu” olmak üzere; dersin içeriğine uygun olarak yazılı, sözlü, uygulamalı ve laboratuvar sınavları şeklinde yapılmaktadır. Yüksekokulumuzda dersten başarısız olunması halinde, Bütünleme Sınavı hakkı vardır, "Yaz Okulu" yoktur.
Programda mevcut olan derslerin tümnünü başarı ile tamamlamak için 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve mesleki stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir
Tam Zamanlı
Doç. Dr. Funda YOLDAŞ ; Organik Tarım Program Koordinatörü, E.Ü. Ödemiş Meslek Yüksekokulu , 35750, Ödemiş-İZMİR Tel: 0 232 5453272-7802 e-mail: funda.yoldas@ege.edu.tr
Programda iki kadrolu öğretim üyesi ve bir kadrolu öğretim elemanı görev yapmaktadır. Ayrıca, Öğrencilerin uygulama dersleri için, organik Bitkisel üretim tarım alanları ve hayvansal üretim ile ilgili hayvan varlığı mevcuttur.
1 | Organik tarım için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme. |
2 | Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olabilme. |
3 | Organik bitki ve hayvan türlerinde genetik ve ıslah konularını öğrenebilme. |
4 | Organik (bitkisel ve hayvansal) üretim ilkeleri ve mevzuatı ile çevre koruma konusunda bilgi sahibi olabilme ve uygulayabilme. |
5 | Organik bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme. |
6 | Organik tarımda bitki besleme, organik gübreleme ve sulama yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme |
7 | Organik tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme. |
8 | Organik ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olabilme. |
9 | Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olabilme. |
10 | Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olma |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
7006001012008 | Türkçe | TÜRK DİLİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7006001022008 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7006001032018 | İngilizce | YABANCI DİL-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7006001072010 | Türkçe | TARIMSAL EKOLOJİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7006001112010 | Türkçe | TOPRAK BİLGİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7006001152009 | Türkçe | BİLGİSAYAR | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
7006001172023 | Türkçe | STAJ | Zorunlu | - | - | - | 3 | |
7006001212018 | Türkçe | BOTANİK | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7006001232018 | Türkçe | İYİ TARIM UYGULAMALARI | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7006001312020 | Türkçe | KARİYER PLANLAMA | Zorunlu | 1 | - | - | 2 | |
ORG.TARIM-1 | Türkçe | SEÇMELİ-1 | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
Toplam | 17 | 8 | 0 | 30 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
17010601T11134 | Türkçe | TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI | Zorunlu | 1 | - | - | 1 | |
17010601T11136 | Türkçe | GENETİK VE ISLAH | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
7006000922008 | Türkçe | TÜRK DİLİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7006000942008 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7006000962018 | İngilizce | YABANCI DİL-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7006001122010 | Türkçe | BİTKİSEL ÜRETİM İLKELERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7006001142010 | Türkçe | HAYVANSAL ÜRETİM İLKELERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7006001172023 | Türkçe | STAJ | Zorunlu | - | - | - | 3 | |
7006001302018 | Türkçe | BİTKİ BESLEME | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7006001322018 | Türkçe | BİTKİ ÇOĞALTMA TEKNİKLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7006001342018 | Türkçe | BİTKİ FİZYOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
CHA001 | Türkçe | ÇOCUK HAKLARI VE AİLE EĞİTİMİ | Zorunlu | 1 | - | - | 2 | |
Toplam | 20 | 4 | 0 | 30 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
7006002012010 | Türkçe | ORGANİK SEBZECİLİK | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7006002012024 | Türkçe | ORGANİK BAĞCILIK | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
7006002022024 | Türkçe | TARIM EKONOMİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7006002052010 | Türkçe | ORGANİK MEYVECİLİK | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7006002132010 | Türkçe | TARIMSAL MEKANİZASYON | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7006002152010 | Türkçe | SULAMA TEKNİKLERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7006002172014 | Türkçe | ORGANİK BİTKİSEL ÜRETİM İLKELERİ VE MEVZUAT | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
7006002192014 | Türkçe | ORGANİK HAYVANSAL ÜRETİM İLKELERİ VE MEVZUAT | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
7006002232010 | Türkçe | ORGANİK TARIMDA HASTALIKLARLA SAVAŞIM | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
7006002412018 | Türkçe | ORGANİK TARIMDA GÜBRELER VE GÜBRELEME | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
Toplam | 20 | 10 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
17010601T11228 | Türkçe | ORGANİK ÜRÜNLERİN MUHAFAZASI VE PAZARA HAZIRLANMASI | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
17010601T11230 | Türkçe | TARIMDA ÇEVRE KİRLİLİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
17010601T11232 | Türkçe | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
7006002182010 | Türkçe | ORGANİK TARLA BİTKİLERİ TARIMI | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
7006002262010 | Türkçe | ORGANİK TARIMDA ZARARLILARLA SAVAŞIM | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7006002422018 | Türkçe | ORGANİK YEMLER VE HAYVAN BESLEME | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
7006002442018 | Türkçe | ORGANİK TARIMDA HAYVANSAL ÜRETİM | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
7006002462018 | Türkçe | ORGANİK TOHUMCULUK | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
7006002502022 | Türkçe | İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TARIM | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
MYOSDG | Türkçe | MYO ORTAK SEÇMELİ DERS GRUBU | Seçmeli | - | - | - | - | |
Toplam | 18 | 12 | 0 | 28 | ||||
ORG.TARIM-1 - SEÇMELİ-1 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
7006001192019 | Türkçe | ÜNİVERSİTE YAŞAMINA GEÇİŞ | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
MYOSDG - MYO ORTAK SEÇMELİ DERS GRUBU | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
ODM202 | Türkçe | GİRİŞİMCİLİK VE KALİTE | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM204 | Türkçe | İŞARET DİLİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM208 | Türkçe | AGRO-TURİZM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM210 | Türkçe | ARICILIK VE İPEK BÖCEKÇİLİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM212 | Türkçe | TOHUM BİLİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM214 | Türkçe | ENERJİ BİTKİLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM216 | Türkçe | ALTERNATİF YAĞ BİTKİLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM218 | Türkçe | ENTEGRE MÜCADELE | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM220 | Türkçe | PET HAYVANLARININ BESLENMESİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM222 | Türkçe | ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM224 | Türkçe | STARTER KÜLTÜRLER | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM226 | Türkçe | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM228 | Türkçe | TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM230 | Türkçe | FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM231 | Türkçe | AT YETİŞTİRME | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM232 | Türkçe | KÜLTÜR BALIKÇILIĞI VE SAĞLIĞI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM233 | Türkçe | KAFES KUŞLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM234 | Türkçe | KULUÇKA YÖNETİMİ VE HİJYEN | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM235 | Türkçe | ÖZEL EĞİTİM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 |