Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü`nün lisansüstü programları 1968 yılında başlatılmış ve Fakülte içinde yapılandırımıştır. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü`nün 1982 yılında kurulmasıyla lisansüstü programlar Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde oluşturulmuştur.
Tezli Yüksek Lisans programındaki eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar "kimya mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi" alırlar.
2 Yıl , 4 Yarıyıl
120 AKTS
TYYÇ-7
Yüksek lisans programına, mülakat yapılarak öğrenci alınır. Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların lisans diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den ilgili puan türünde en az 55 standart puan veya Graduate Record Examination (GRE) veya Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavından 55 ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Adaylar; ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar ALES belgelerini, lisans diplomalarını, lisans kademesinde okudukları derslerden aldıkları başarı notlarını, mezuniyet not ortalamalarını belirten onaylı belgeleri, diğer kayıt ile ilgili bilgileri doldururlar ve internet kayıt ortamında sağladıkları aday numarası ile birlikte enstitü müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Adayların kayıt işlemleri ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür. Gerekli başvuru şartlarını tamamlamış Türk ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki adaylar Üniversitenin Yabancı Diller bölümünde yabancı dil sınavına alınırlar. Üniversitelerarası Kurulca geçerli sayılan İngilizce dilinde yapılan bu sınavda bir adayın başarılı olabilmesi için 100 üzerinden en az 80 puan alması gerekir. Ancak,YDS sınavından en az 60 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olan adaylar ile lisans öğrenimlerini bu yabancı dillerin birinde yapılan bir öğrenim programında tamamladıklarını belgeleyenler, yabancı dil sınavından muaf tutulurlar. Yabancı dil sınavını başarı ile geçen adaylar aday değerlendirme jürisi tarafından mülakat sınavına alınır. Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Mülakata girmeyen veya mülakat puanı 50’nin altında olan adaylar için yerleştirme puanı hesaplanmaz ve bu adaylar başarısız sayılır. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %25’i ve mülakat notunun %25’inin toplamıdır. Adayların mülakat notunun en az 50, bilimsel başarı düzey notunun da en az 60 olması gerekir.
Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, başvuru tarihine kadar kayıt yaptırmış bulunduğu derslerden ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.50 ( 100 üzerinden en az 75) olması, gerekir. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir. Türkiye`de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Ege Üniversitesi`nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir.
Program toplam 21 yerel krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 120`dir. Programın normal süresi 4 yarıyıldır. Arasınav ve final sınavlarının yanı sıra derslerde raporlar, ödevler, quizler, seminer sunumları ve proje çalışmaları gibi öğrenme aktiviteleri öğrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabileceği gibi danışmanının onayladığı başka lisansüstü dersler de alabilir. Ayrıca dersler danışman ve ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden seçilebileceği gibi, danışmanın uygun ve gerekli görmesi halinde doktora programı derslerinden de seçilebilir. Seminer dersi ve tez çalışması başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır. Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin kaydı silinir.
Kimya Mühendisliği alanında yer alan Temel İşlemler ve Termodinamik, Proses ve Reaktör Tasarımı, Kimyasal Teknolojiler anabilim dallarına bağlı olarak Tezli Yüksek Lisans Programı bu dallardan herbirinde yürütülmektedir. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümünde açıklandığı gibi programda zorunlu ve seçmeli dersler yer almaktadır. Yüksek Lisans programında Mühendislik Matematiği dersi zorunlu ders olarak yer almaktadır ve programa kabul edilen bütün öğrenciler bu dersi almaktadır. Seçmeli dersler için kimya mühendisliğinin geniş yelpazesi içinde yeralan polimer, çevre, reaksiyon mühendisliği ve kataliz, yüzey olayları, ayırma işlemleri gibi konuların oluşturduğu bir havuzdan seçenekler sunulur. Öğrencinin gerçekleştireceği tez çalışması gözönünde bulundurularak Danışmanının önerisi ile öğrenci seçmeli derslerini alır. Tez çalışmaları endüstride karşılaşılan bir probleme dayalı olarak çözüm önerisi getirme amacıyla kurgulanabileceği gibi, teknolojik gelişmeler , eğilimler ve yenilikçi yaklaşımlara bağlı olarak ta belirlenebilir. Tez çalışmaları deneysel ve bilgisayar destekli çalışmalar şeklinde olabilmektedir.
Yüksek lisans derecesi alan mezunlarımız Kimya Sanayinin araştırma-geliştirme, üretim, kalite güvence, pazarlama, ithalat ve ihracat alanlarında mühendis olarak ve yönetici kademesinde görev yapabilmektedir. Mezunlar ; Petrokimya,Tıbbi ve Tarımsal İlaç, Boya ve Mürekkep, Deterjan ve Sabun, Kozmetik ,Deri ve Tekstil, Akaryakıt ve Madeni Yağlar, Gıda ve Kimyasal Madde Ü retimi ve benzeri iş alanlarında Araştırma Geliştirme (Ar-Ge),Üretim, Kalite Kontrol, Kalite Güvence ve Satış Pazarlama alanlarında yüksek kimya mühendis olarak ve yönetici olarak görev almaktadırlar.
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar , ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Öğrencinin kayıtlandığı bir dersin sınavına girebilmesi için o derse en az %70 oranında, uygulamalara ise en az % 80 oranında devam etmesi gerekir. Yarıyıl içi notu (ham not) ara sınavın % 40’ı, final sınavının % 60’ı alınarak bulunur. Arasınav ve final sınavlarının yanı sıra derslerde raporlar, ödevler, quizler, seminer sunumları ve proje çalışmaları gibi öğrenme aktiviteleri öğrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 4.00 üzerinden 2.00 (100 üzerinden en az 70) olması gerekir. Her ders için ölçme ve değerlendirmenin nasıl gerçekleştirileceği “ders öğretim planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Tam Zamanlı
Anabilim Dalı Başkanı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Ballice Tel :0-232 -388 76 00 Faks : 0-232-388 77 76 E-Posta:: levent.ballice@ege.edu.tr; kimsek@mail.ege.edu.tr AKTS /DE Koordinatörü Doç. Dr. Gülin ERSÖZ Tel :0 232 311 2286 E-Posta :gulin.ersoz@ege.edu.tr Adres: Ege Universitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü 35100 Bornova, Izmir, TÜRKİYE
Son yıllarda önemli katılımlarla öğretim üyesi zenginleşen bölümde halen 15 Profesör, 2 Doçent, 8 Yardımcı Doçent, 1 Öğretim Görevlisi ve 4`ü doktoralı olmak üzere 15 Araştırma Görevlisi, 2 Uzman, 8 Teknik Personel görev yapmaktadır. Kimya ve Enstrümental Analiz laboratuvarlarının yanısıra Kimya Mühendisliği uygulamalarını tanıtan küçük ölçekte deney sistemlerinin yer aldığı Kimya Mühendisliği Laboratuvarları ve pilot tesisi bulunmaktadır. Bölümde eğitim amacıyla kullanılan bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Bölümde gerçekleştirilen araştırma faaliyetleri; ayırma işlemleri, atık giderilmesi, biyosufaktantlar, heterojen kataliz, üretim teknolojileri, polimerler, kozmetik, süreç dinamiği ve benzetim gibi konularda büyük bir çeşitlilik gösterir. Kimya Mühendisliği Bölümü, ilk olarak 2003-2004 Akademik Yılında Pilot Proje kapsamında Erasmus programına katılmıştır. Türkiye’nin ilk Erasmus öğrencileri Kimya Mühendisliği Bölümünden Portekiz, Porto Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümüne gönderilmiştir. Geçen zaman zarfında bölüm ikili anlaşmalarının sayısını arttırmıştır ve her yıl en az 20 lisans ve 5 lisans üstü öğrencisini bu program kapsamında yurtdışına göndermektedir.
1 | Seçtiği alanda araştırma yapabilme, deneysel tasarım yöntemlerini uygulayabilme, tasarladığı denemeleri gerçekleştirebilme, veri toplayabilme ve analiz edebilme, sonuçları yorumlayabilme ve araştırmaya dayalı çözüm geliştirebilme. |
2 | En az 1 yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurabilme; yaptığı çalışmalar veya hazırladığı ödevlerde yabancı yayınları kullanabilme bilgi ve becerisi kazanabilme |
3 | Disiplinler arası çalışabilme becerisine sahip olmak ve farklı alanlardaki kuram, yöntem ve uygulamaları ilgili alana uyarlayabilme. |
4 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği ve bunu gerçekleştirebilme |
5 | Toplumsal duyarlılığa ve etik değerlere uyma bilincine sahip olabilme. |
6 | Kimya Mühendisliği alanında araştırma sorusu geliştirebilme, geliştirilen araştırma sorusunu ekonomi, çevre, sosyal, hukuki, etik, sağlık, güvenlik, uygulanabilirlik ve sürdürülebilirlik boyutlarını göz önüne alarak kanıtlayabilme, sonuçlarını yazabilme ve yayınlayabilme |
7 | Kimya mühendisliği alanında üst düzey mühendislik bilgisini kullanarak bilimsel araştırma yapabilme, bilgiye kapsamlı bir şekilde ulaşabilme, değerlendirebilme, araştırma sürecini tarafsız bir şekilde planlayıp tasarlayabilme, tasarım sırasında yenilikçi çözümler geliştirip uygulayabilmei. |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9103055012022 | İngilizce | Applıed Engıneerıng Mathematıcs | Zorunlu | 3 | - | - | 8 | |
KMÜ-SG-YL-G | İngilizce | Chem Eng Master Gr. Fall | Seçmeli | - | - | - | 18 | |
SCEORI2023 | İngilizce | Graduate Programmes Process Management | Zorunlu | - | - | - | - | |
SCETH2021 | İngilizce | Scıentıfıc Research Methods and Ethıcs ın Scıence | Zorunlu | 2 | - | - | 6 | |
Toplam | 5 | 0 | 0 | 32 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9103055042018 | İngilizce | Statıstıcal Methods ın Experımental Desıgn | Zorunlu | 3 | - | - | 8 | |
KMÜ-SG-YL-B | İngilizce | Chem Eng Master Gr. Sprıng | Seçmeli | - | - | - | 24 | |
MSSEM | İngilizce | Semınar | Zorunlu | 1 | - | - | 6 | |
Toplam | 4 | 0 | 0 | 38 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
MSSF | İngilizce | Specıalızatıon Fıeld | Zorunlu | - | - | - | 4 | |
MSTS | İngilizce | Thesıs Study | Zorunlu | - | - | - | 26 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
MSSF | İngilizce | Specıalızatıon Fıeld | Zorunlu | - | - | - | 4 | |
MSTS | İngilizce | Thesıs Study | Zorunlu | - | - | - | 26 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
KMÜ-SG-YL-G - Chem Eng Master Gr. Fall | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9103055032011 | İngilizce | Momentum, Heat and Mass Transfer | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055091998 | İngilizce | Transport Processes ın Heterogeneous Reactors | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055111998 | İngilizce | Polymer Chemıstry and Technology I | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055152024 | İngilizce | Fıber Scıence and Technology | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055171998 | İngilizce | Optımızatıon of Chemıcal Processes | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055191998 | İngilizce | Optımızatıon ın Chemıcal Reactors | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055211998 | İngilizce | Prıncıples of Heterogeneous Catalysıs | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055251999 | İngilizce | Interfacıal Thermodynamıcs | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055291999 | İngilizce | Rheology of Nonnewtonıan Fluıds | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055332000 | İngilizce | Water and Wastewater Treatment by Ion Exchange | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055352002 | İngilizce | Chemıcal Processıng of Organıc Waste Treatment | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055372002 | İngilizce | Water Chemıcal and Water Technologıcal Colloquıum I | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055412002 | İngilizce | Propertıes and Behavıor of Partıculate Systems | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055512009 | İngilizce | MATLAB for Graduate Studıes | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055572012 | İngilizce | Charge Transport Phenomena | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055612017 | İngilizce | Catalyst Deactıvatıon | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055632019 | İngilizce | Product Characterızatıon | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055652019 | İngilizce | Colloıd Scıence and Engıneerıng | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055672019 | İngilizce | Chemıstry and Applıcatıons of Sol-Gel Materıals | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055692019 | İngilizce | Fuels and Chemıcals from Bıomass | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
KMÜ-SG-YL-B - Chem Eng Master Gr. Spring | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9103055061998 | İngilizce | Computer Aıded Chemıcal Engıneerıng Desıgn | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055081998 | İngilizce | Kınetıcs of Chemıcal Processes | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055141998 | İngilizce | Utılıty Systems ın Chemıcal Processes | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055201999 | İngilizce | Emulsıons | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055221999 | İngilizce | Mıcroencapsulatıon and Controlled Release Phenomena | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055302002 | İngilizce | Water Chemıcal and Water Technologıcal Colloquıum II | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055322002 | İngilizce | Treatment of Aqueous Solutıons by Membrane-Separatıon Technology | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055342002 | İngilizce | Partıcle Transport | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055362002 | İngilizce | Chemıcal Processıng of Polymer Waste Recyclıng | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055422004 | İngilizce | Exergy Analysıs and Applıcatıons for Chemıcal Processes | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055442004 | İngilizce | Engıneerıng Thermoplastıcs | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055482005 | İngilizce | Modelıng of Two Phase Flow | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055502005 | İngilizce | Desıgn of Membrane Reactors | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055582017 | İngilizce | Prıncıples and Applıcatıons of Membrane Emulsıfıcatıon | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103055602017 | İngilizce | Characterızatıon of Solıd Materıals and Heterogeneous Catalysts | Seçmeli | 3 | - | - | 8 |