Endüstriyel Tasarım İnterdisipliner Anabilim Dalı Tasarım Kültürü ve Uygulamaları İnterdisipliner Tezli Yüksek Lisans Programı 2020 yılında öğrenime başlamıştır.
Programı başarı ile tamamlayan mezunlara " Tasarım Kültürü ve Uygulamaları " alanında Yüksek Lisans Diploması verilir.
2 Yıl , 4 Yarıyıl
120 AKTS
TYYÇ-7
Yüksek Lisans
Yüksek lisans programına, mülakat yapılarak öğrenci alınır. Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların lisans diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den ilgili puan türünde en az 55 standart puan veya Graduate Record Examination (GRE) veya Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavından 55 ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Adaylar; ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar ALES belgelerini, lisans diplomalarını, lisans kademesinde okudukları derslerden aldıkları başarı notlarını, mezuniyet not ortalamalarını belirten onaylı belgeleri, diğer kayıt ile ilgili bilgileri doldururlar ve internet kayıt ortamında sağladıkları aday numarası ile birlikte enstitü müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Adayların kayıt işlemleri ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür. 2024-2025 eğitim öğretim yılından önce kayıt yaptıran adaylar için; kabul edilen yabancı dil yeterlilik sınavından (YDS ve ÖSYM tarafından yapılan Üniversite Dil Sınavı veya YDS puanına denk gelen TOEFL veya IELTS puanı) en az 50 puan veya Ege Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılan Yabancı Diller Yeterlilik Sınavından en az 70 puan alması gerekmekte idi. 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren yabancı dil puanı gereksinimi yoktur. 2024-2025 eğitim öğretim yılı ve sonrasında kayıt yaptıracak adaylar için; yukarıda belirtilen kriterleri sağlayan adaylar önce yazılı sınava, sonra da mülakata davet edilir. Yüksek lisans programlarına kabul için değerlendirme; ALES'in %50'si, lisans programındaki akademik başarının %25'i (genel not ortalaması (CGPA)) ve yazılı sınav ve mülakat notunun %25'i esas alınarak yapılır. Gerekli olan asgari yazılı sınav ve mülakat notu 100 üzerinden 50'dir. En az 60 olarak değerlendirilen puana sahip adaylar Yüksek Lisans programına kabul edilir
Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, başvuru tarihine kadar kayıt yaptırmış bulunduğu derslerden ağırlıklı not ortalamasının en az 75 olması, halen devam etmekte olduğu lisansüstü öğretim programı ile geçmek istediği program arasında dersler ve giriş koşulları bakımından uyum olması, ilgili anabilim dalında tez danışmanlığını üstlenebilecek öğretim üyesi ve alt yapı imkanlarının bulunması gerekir. Üniversitenin bir lisansüstü programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci; devam etmekte olduğu öğretim programını tanıtan ve kayıt olduğu derslerden başarı durumunu belirten belgeleri dilekçesine ekleyerek, izleyen yarıyıl öğretiminin başlama tarihinden en az üç hafta önce, ilgili enstitü müdürlüğüne başvurur. Enstitü müdürü; başvuru belgelerini ilgili anabilim dalı veya ana sanat dalı başkanlığına göndererek anabilim dalı görüşünü ve bu görüş olumlu ise öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adlarını ister. Anabilim dalı görüş ve önerileri Enstitü Yönetim Kurulunda incelenerek öğrencinin yatay geçiş isteminin uygun olup olmadığı öğretimin başlama tarihinden önce karara bağlanır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Ege Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir.
Program toplam 21 yerel krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 120'dir. Ancak programın bazı derslerini lisans kademesinde EGE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ' nin 8 inci maddesine göre özel öğrenci olarak almış ve başarılı olmuş öğrencilerle, programın girdiği bilim kolundaki lisans öğrenimini hazırlık sınıfı dahil normal süresi sekiz yarıyıldan fazla olan bir fakültede tamamlamış bulunan veya tezini daha kısa zamanda tamamlayabilen öğrenciler, ilgili anabilim dalının gerekçeli önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile öğrenimini daha kısa sürede tamamlayabilir. Arasınav ve final sınavlarının yanı sıra derslerde raporlar, ödevler, quizler, seminer sunumları ve proje çalışmaları gibi öğrenme aktiviteleri öğrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabileceği gibi danışmanının onayladığı başka lisansüstü dersler de alabilir. Ayrıca dersler danışman ve ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden seçilebileceği gibi, danışmanın uygun ve gerekli görmesi halinde doktora programı derslerinden de seçilebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından alınan derslerin dokuz krediyi aşmamak koşuluyla ne kadarının asgari 21 kredilik ders yükünden sayılabileceği enstitü tarafından belirtilir. Öğrencinin alacağı derslerin en çok iki tanesi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, lisans derslerinden seçilebilir. Seminer dersi ve tez çalışması yerel kredi sistemine göre kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır. Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin kaydı silinir.
Tasarım Kültürü ve Uygulamaları İnterdisipliner Tezli Yüksek Lisans programında verilecek eğitimle, tüm sektörlerde üretilecek ürünlere tasarım değeri kazandırma aşamasında tarihsel ve kültürel değerlerin günümüze yansımalarından yararlanılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, program toplumsal kültürel gelişmeler, sanat tarihi, tasarım açısından halk bilimi çalışmaları, tasarım değeri yüksek ürünlerin üretiminin sağlanması, ticari koleksiyon hazırlanması, marka oluşturma, marka yönetimi, sektörde müşteri ilişkileri, ergonomi, tasarım hukuku gibi ilgili alanları kapsamaktadır. Bu program Moda Tasarımı, Sanat Tarihi ve Halk bilimi ile ilgili bilim dalları içermektedir
Tasarım ve sanat alanında istihdam edilebilmekte ve akademik olarak üniversitelerde araştırma görevlisi ve öğretim görevli kadrolarında çalışabilmektedir.
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları, İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için notunun en az 100 üzerinden 70 olması gerekir.
Tam Zamanlı
BÖLÜM BAŞKANI : Prof.Dr. Ziynet ÖNDOĞAN AKTS/DS KOORDİNATÖRÜ : Dr.Öğr.Üyesi Pınar KÖYMEN ÇAĞAR Dr. Öğr.Üyesi Gizem Hediye EREN İLETİŞİM : Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Yüksekokulu Moda Tasarımı Bölümü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kampüsü 35100 Bornova–İzmir TELEFON NUMARASI : 0.232.342 57 82 FAKS NUMARASI : 0.232.342 57 83 E–POSTA : modatasarim@mail.ege.edu.tr pinar.koymen.cagar@ege.edu.tr gizem.hediye.eren@ege.edu.tr
Yüksekokulumuz bünyesinde; – Bilgisayar destekli tasarım ve çizim programlarının yer aldığı; Bilgisayar Destekli Tasarım laboratuvarı – Moda tasarım stüdyosu derslerinin yürütüldüğü içinde prova mankenleri bulunan; Drapaj Atölyesi – Giysi üretiminin gerçekleştirildiği; Dikim Atölyesi – Giysi kalıplarının hazırlandığı; Kalıp Hazırlama Atölyesi – Temel sanat eğitimlerinin gerçekleştirildiği; Temel Sanat Atölyesi ile – Geleneksel ve çağdaş el sanatlarının uygulanabileceği; Süsleme Atölyesi – Moda fotoğrafçılığı eğitimlerinin yapılacağı; Fotoğraf Atölyesi – Derslikler yer almaktadır. Atölyelerde her öğrencinin birebir çalışabileceği, bilgisayar, dikiş makinesi, çizim masaları ile alet ve ekipmanları mevcuttur. Yüksekokul laboratuvar ve atölyelerinde öğrencilerin kullanımına sunulan makine, alet ve ekipmanlar; – Bilgisayar (30 adet) – Plotter (1 adet) – Digitizer (1 adet) – Teknik Çizim Masaları (60 adet) – Şövale (30 adet) – Barkovizyon ve barkovizyon perdesi (8 adet) – Düz Dikiş Makinesi (20 adet) – Nakış Makinesi (1 adet) – Overlok Dikiş Makinesi (4 iplik) (1 adet) – Overlok Dikiş Makinesi (3 iplik) (1 adet) – Reçme Dikiş Makinesi (1 adet) – Ultrasonik Dikiş Makinesi (1 adet) – Çift Paskaralı Ütü (1 adet) – Serim ve Kesim Masası (1 adet) – Yuvarlak Bıçak (1 adet) – Prova Mankenleri (30 adet) – Ayarlanabilir Prova Mankenleri (5 adet) – Dolu Takım Arabası (1 adet)’dır.
1 | Tasarım Kültürü ve Uygulamaları hakkında ileri düzeyde bilgi sahibi olma |
2 | Tasarım sürecini planlama ve yönetme becerisi geliştirme |
3 | Yenilikçi ve kültürel bakış açılarıyla ürün tasarımına katkıda bulunma |
4 | Tasarımda teknoloji, malzeme ve üretim biçimlerine hakimiyet ve uygulama becerisi kazanma |
5 | Tasarımı için gerekli bilgisayarlı tasarım programlarını kullanabilme becerisi edinme |
6 | Ekonomik, sosyal, endüstriyel ve teknolojik gelişimler doğrultusunda tasarım yapabilme |
7 | Sürdürülebilir üretime katkı sağlama |
8 | Kullanıcı odaklı tasarım yapabilme |
9 | Yaratıcı, yenilikçi ve eleştirel düşünme becerisi edinme |
10 | Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme ve kendini ifade edebilme becerisi |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9235015002020 | Türkçe | Bılımsel Araştırma Yöntemlerı ve Etık (E) | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
ENDST.TAS.KÜLT.SDG1 | Türkçe | Endüstrıyel Tasarım Kültürü ve Uygulamaları Tezlı Yüksek Lısans Programı SDG1 | Seçmeli | 3 | - | - | 30 | |
Toplam | 6 | 0 | 0 | 36 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9235015012024 | Türkçe | Tasarım Odaklı Düşünme | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
92SE350152022 | Türkçe | Semıner Çalışmaları | Zorunlu | - | - | - | 6 | |
ENDST.TAS.KÜLT.SDG2 | Türkçe | Endüstrıyel Tasarım Kültürü ve Uygulamaları Tezlı Yüksek Lısans Programı SDG2 | Seçmeli | 3 | - | - | - | |
Toplam | 6 | 0 | 0 | 12 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
YLTEZ592 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 26 | |
YLUAD591 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 4 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
YLTEZ592 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 26 | |
YLUAD591 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 4 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
ENDST.TAS.KÜLT.SDG1 - Endüstriyel Tasarım Kültürü ve Uygulamaları Tezli Yüksek Lisans Programı SDG1 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9235015022019 | Türkçe | Trend Analızı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015112019 | Türkçe | Modern Üretım Sıstemlerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015152019 | Türkçe | Gelenek ve Görenek | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015172021 | Türkçe | Sanatın Karşılaştırmalı Tarıhı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015192019 | Türkçe | Sözlü Gelenekte Kurmaca ve Tasarım | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015212021 | Türkçe | Türk Mıtolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015232021 | Türkçe | Türk Sanatında Bıtkısel Süsleme ve Çızım Teknıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015242021 | Türkçe | Grafık Tasarım Stüdyosu | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015252020 | Türkçe | Tasarımda Sürdürülebılırlık | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015262020 | Türkçe | Tasarımda Folklorık Yaklaşımlar | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015272020 | Türkçe | Küresel Marka Stratejılerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015282020 | Türkçe | Tasarımda Antropometrık Yaklaşımlar | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015352021 | Türkçe | Küçük Yaşam Alanları Tasarımı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015372023 | Türkçe | Tasarımda Üretım Süreçlerı Yönetımı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015392023 | Türkçe | Tasarımda Malzeme Özellıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015422024 | Türkçe | Servıs Tasarımı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015432024 | Türkçe | Endüstrıyel Tasarımda Proje Tasarımı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
ENDST.TAS.KÜLT.SDG2 - Endüstriyel Tasarım Kültürü ve Uygulamaları Tezli Yüksek Lisans Programı SDG2 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9235015032021 | Türkçe | Endüstrıyel Ürün Tasarımında Tanıtım Stratejılerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015042021 | Türkçe | Endüstrıyel Ürünlerde Tıcarı Koleksıyon Hazırlama | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015062019 | Türkçe | Pazarlamada Yenı Trendler | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015132019 | Türkçe | Tasarımda Çağdaş Yaklaşımlar | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015162021 | Türkçe | Sanat Tarıhınde Karşılaştırmalı İnceleme | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015182019 | Türkçe | Anadolu Duvar ve Tavan Resmı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015202021 | Türkçe | Türk Mıtolojısı Metınlerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015222021 | Türkçe | Türk Sanatında Geometrık Süsleme ve Çızım Teknıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015292023 | Türkçe | Tasarımda Gırışımcılık ve Yenılıkçı Yaklaşımlar | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015302021 | Türkçe | Grafık Tasarımında Anımasyon Stüdyosu | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015322020 | Türkçe | Endüstrıyel Ürün Fotoğrafçılığı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015332020 | Türkçe | Alternatıf Montaj Teknıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015342023 | Türkçe | Malzeme Şekıllendırme Proseslerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015362023 | Türkçe | Tasarımda İletışım Yetkınlıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015382024 | Türkçe | Endüstrıyel Tasarımda Proje Gelıştırme | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015402024 | Türkçe | Endüstrıyel Ürün Tasarımında Anlam | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
9235015412024 | Türkçe | Tasarımda Kalıte Kontrol, Sertıfıkasyon ve Patentleme | Seçmeli | 3 | - | - | 6 |