GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


Sağlık Bilimleri Enstitüsü - Aşı Çalışmaları - - Tezli Yüksek Lisans



Program Tanıtımı

Yüksek Öğretim Kurulunun (YÖK) 24.06.2021 tarihli Yürütme Kurulu kararı ile Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü altında Aşı Çalışmaları Anabilim Dalı kurulması ve aşı Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans programı açılması onaylanmıştır. Anabilim Dalının kurulması sonrası Prof.Dr. A.Yüksel GÜRÜZ, Lisansüstü Eğitim - Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliği'nin 5/d maddesi uyarınca Sağlık Bilimleri Enstitüsü Aşı Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanlığına atanmıştır. İlk öğrencilerini 2021-2022 Bahar Yarıyılında alan programımız multidisipliner bir program olup farklı disiplinlerden 17 Öğretim Üyesi ile eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Program, aktif olarak Tıp Fakültesi yerleşkemizde bulunan Ege Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıp Fakültesi Laboratuvarlarında sürdürülmektedir.

Yüksek lisans eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan ve Aşı Çalışmaları ile ilgili hazırladıkları tezlerini başarıyla savunan öğrenciler, “Aşı Çalışmaları” alanında yüksek lisans derecelerini alırlar.

2 Yıl , 4 Yarıyıl

120 AKTS

TYYÇ-7

ISCED-F 09 – Sağlık ve Refah

Tezli Yüksek Lisans

Tıp, Veteriner, Eczacılık, Hemşirelik, Fen, Mühendislik ve Sağlık Bilimleri Fakülteleri mezunlarından en az birinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış olmak

Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, başvuru tarihine kadar kayıt yaptırmış bulunduğu derslerden ağırlıklı not ortalamasının en az 75 olması, halen devam etmekte olduğu lisansüstü öğretim programı ile geçmek istediği program arasında dersler ve giriş koşulları bakımından uyum olması, ilgili anabilim dalında tez danışmanlığını üstlenebilecek öğretim üyesi ve alt yapı imkanlarının bulunması gerekir. Üniversitenin bir lisansüstü programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci; devam etmekte olduğu öğretim programını tanıtan ve kayıt olduğu derslerden başarı durumunu belirten belgeleri dilekçesine ekleyerek, izleyen yarıyıl öğretiminin başlama tarihinden en az üç hafta önce, ilgili enstitü müdürlüğüne başvurur. Enstitü müdürü; başvuru belgelerini ilgili anabilim dalı veya ana sanat dalı başkanlığına göndererek anabilim dalı görüşünü ve bu görüş olumlu ise öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adlarını ister. Anabilim dalı görüş ve önerileri Enstitü Yönetim Kurulunda incelenerek öğrencinin yatay geçiş isteminin uygun olup olmadığı öğretimin başlama tarihinden önce karara bağlanır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Ege Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir.

Program toplam 21 yerel krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 120'dir. Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabileceği gibi danışmanının onayladığı başka lisansüstü dersler de alabilir. Ayrıca dersler danışman ve ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden seçilebileceği gibi, danışmanın uygun ve gerekli görmesi halinde doktora programı derslerinden de seçilebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından alınan derslerin dokuz krediyi aşmamak koşuluyla ne kadarının asgari 21 kredilik ders yükünden sayılabileceği enstitü tarafından belirtilir. Seminer dersi ve tez çalışması yerel kredi sistemine göre kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır. Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin kaydı silinir.

Aşı Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans programı, çok disiplinli bir programdır. Program; tıp, eczacılık, veterinerlik, biyoloji, psikoloji alanlarını içermektedir. Programın amacı, ülkemizde aşı çalışmalarını geliştirmeye yönelik bilimsel ve teknolojik alt yapının ve insan gücünün oluşturulmasıdır. Program seçmeli ve zorunlu dersleri içermektedir.

Aşı Çalışmalar Tezli YL Programı, Ulusal Kalkınma Planı içinde yer alan nitelikli insan gücü ve toplum hedefleri doğrultusunda ve Ege Üniversitesi stratejik planı amaçları içinde yer alan EÜ araştırma ortamını geliştirerek bölge, ülke ve dünya ekonomisine katkı sağlama hedefine yönelik olarak tasarlanmış, ulusal ve uluslararası standartlarda hazırlanmış bir programdır. Programı tamamlayan kişiler, aşı geliştirmeye yönelik endüstriyel alanlarda ve kamu kuruluşlarında görev alabilir, ayrıca akademik kariyer yapabilirler.

Bu programı bitirenler Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmösetik Biyoteknoloji Doktora Programına, Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalına bağlı Doktora Programlarına, Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji Doktora programı gibi pek çok doktora programına başvuru yapabileceklerdir. Ayrıca Aşı Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programının ilk öğrencilerin eğitiminin devam sürecinde Aşı Çalışmaları Doktora Programının açılması için Üniversitemiz Senatosu onayını alarak YÖK'e başvuru yapılacaktır.

Ara sınav ve final sınavlarının yanı sıra derslerde raporlar, ödevler, quizler, seminer sunumları ve proje çalışmaları gibi öğrenme aktiviteleri öğrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 70 olması gerekir.Öğrenci, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır. Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin kaydı silinir.

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü kuralları çerçevesinde ders ve tez yazım aşamalarını tamamlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanır.

Tam Zamanlı

Aşı Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A. Yüksel Gürüz Ege Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıp Fakültesi Laboratuvarları 0232 390 4526 / 4525 Bologno Süreci ve Program Sorumlusu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysu Değirmenci Döşkaya Ege Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıp Fakültesi Laboratuvarları 0232 390 4526 / 4525 0535 4356368

Aşı Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans programı, Ege Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıp Fakültesi Laboratuvarları yanında Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı bünyesinde bulunan alt yapı imkanları ile sürdürülmektedir. Laboratuvarlarımız virüs, parazit gibi enfeksiyöz ajanlar yanında kansere karşı da aşı araştırma ve geliştirme çalışmalarında kullanılabilecek cihaz altyapısına sahiptir. Hayvan çalışmaları ise Ege Üniversitesi bünyesinde yer alan Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Deney Hayvanı Laboratuvarı ve EGEHAYMER Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapılmaktadır. Merkez bünyesinde geliştirilebilecek bir aşının insanda ilk klinik deneme (faz 1/first in man/clinical trial) aşaması, Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR) bünyesinde yer alan faz kliniğinde yapılabilecektir. Bunun yanında yüksek lisans öğrencilerinin eğitim öğretim faaliyetlerinde kullanabilecekleri çalışma ve dinlenme alanları da mevcuttur.


Program Çıktıları

1 1. Aşı geliştirme süreci, aşı geliştirme teknikleri ve aşı çalışmaları konusunda bilgi ve temel uygulama becerilerine sahip olma.
2 2. Aşı çalışmaları laboratuvar uygulamaları sırasında laboratuvar güvenliği, temizliği ve ortak çalışma disiplinini öğrenme.
3 3. Bir aşı geliştirme laboratuvarında kullanılan temel test ve uygulama süreçlerini kavrama ve deneyimleme.
4 4. Aşı çalışmaları programından elde edinilen bilgileri farklı disiplinlerden gelen bilgilerle birleştirebilme ve yeni multidisipliner çalışma alanları oluşturma.
5 5. Aşı çalışmaları sırasında ihtiyaç duyulan temel immünoloji konularında bilgi sahibi olma.
6 6. Konvansiyonel aşılar konusunda bilgi sahibi olma.
7 7. Biyoteknolojik aşılar konusunda bilgi sahibi olma.
8 8. Ülkemizde ve dünyada aşı geliştirme uygulama alanlarının genişliğinin ve sürecin öneminin farkındalığına varma.
9 9. Proje yazma, proje takibi ve tamamlanan projeyi yayın haline getirme süreçlerini deneyimleme.
10 10. Tez aşamasında yeni bir aşı tasarlama ve geliştirme sürecini deneyimleme.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9308805012021 Türkçe Temel İmmunolojı ve Aşılar Zorunlu 3 - - 10
930880AŞIsdg1 Türkçe Aşı Çalışmaları Tezlı Yüksek Lısans SDG1 Seçmeli - - - -
Toplam 3 0 0 10
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9308805002021 Türkçe Konvansıyonel Aşılar Zorunlu 2 - - 5
930880AŞIsdg2 Türkçe Aşı Çalışmaları Tezlı Yüksek Lısans SDG2 Seçmeli - - - -
BAT102 Türkçe Bılımsel Araştırmanın Temellerı Zorunlu 2 - - 3
SBEYLSEM500 Türkçe Semıner Zorunlu - - - 6
Toplam 4 0 0 14
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEYLTEZ501 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 26
SBEYLUAD501 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 4
Toplam 0 0 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
SBEYLTEZ502 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 26
SBEYLUAD502 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 4
Toplam 0 0 0 30
930880AŞIsdg1 - Aşı Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans SDG1
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9308805032021 Türkçe Aşıların Tarıhçesı ve Etık Konular Seçmeli 2 - - 4
9308805052021 Türkçe Aşı Gelıştırme Laboratuvarı Teknıklerı Seçmeli 2 4 - 8
9308805072021 Türkçe Çocukluk Dönemı Aşıları ve Enfeksıyon Hastalıkları Seçmeli 2 - - 4
9308805092021 Türkçe Aşı Antıjen Keşfı Seçmeli 2 4 - 8
9308805112021 Türkçe Aşı Gelıştırmede ın sılıko Analız Seçmeli 2 4 - 8
9308805132021 Türkçe Aşı Çalışmalarında Hayvan Modellerı ve Etık Kurul Onayı Seçmeli 2 - - 4
9308805152021 Türkçe Parazıter Hastalıklarda Aşı Çalışmaları Seçmeli 2 - - 4
9308805172021 Türkçe Aşı Üst Akım Prosesıne Genel Bakış Seçmeli 2 4 - 8
9308805192021 Türkçe Aşı Adjuvantları Seçmeli 2 - - 4
9308805212021 Türkçe Proje Yazımı ve Yönetımı Seçmeli 2 - - 4
9308805232021 Türkçe Aşıda Bıyoıstatıstık Seçmeli 2 - - 4
930880AŞIsdg2 - Aşı Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans SDG2
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9308805022021 Türkçe Bıyoteknolojık Aşılara Genel Bakış Seçmeli 2 4 - 8
9308805042021 Türkçe Erışkın Bağışıklanması Seçmeli 2 - - 4
9308805062021 Türkçe İmmünoterapı yaklaşımları Seçmeli 3 - - 6
9308805082021 Türkçe Aşı Alt akım Prosesıne Genel Bakış Seçmeli 2 4 - 8
9308805102021 Türkçe Aşıda Genomıks Seçmeli 3 - - 6
9308805122021 Türkçe Bılımsel Yayın Yazımı ve Kuralları Seçmeli 3 - - 6
9308805142021 Türkçe Veterıner Aşılara Genel Bakış Seçmeli 3 - - 6
9308805162021 Türkçe Kanser Aşıları Seçmeli 2 - - 4
9308805182021 Türkçe Aşı Formülasyonlarına ve Uygulama Yollarına Genel Bakış Seçmeli 3 - - 6
9308805202021 Türkçe Ekstrasellüler Vezüküler Aşılar Seçmeli 3 - - 6
9308805222021 Türkçe Aşılarda Patent Seçmeli 2 - - 4
9308805242021 Türkçe Halk Sağlığı Bakış Açısı ıle Aşı Çalışmaları ve Aşı Epıdemıyolojısı Seçmeli 2 - - 4
9308805262021 Türkçe Klınık Faz çalışmalarına Hazırlık Seçmeli 2 - - 4
9308805282021 Türkçe Sosyal Bılımler ve Aşılama Davranışı Seçmeli 2 - - 4