GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


Fen Bilimleri Enstitüsü - Gıda Mühendisliği - Gıda Mühendisliği - Tezli Yüksek Lisans Programı



Program Tanıtımı

Gıda Mühendisliği Bölümü’nde lisansüstü eğitim ilk kez 1981 yılında başlamış olup 1982 yılından itibaren Fen Bilimleri Enstitüsü’nün kuruluşu ile birlikte hem yüksek lisans hem de doktora eğitim programları devam etmektedir.

Tezli yüksek lisans programında, Ege Üniversitesi lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliğinde belirtildiği gibi toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasını başarıyla tamamlayan (toplam 120 AKTS) öğrenciler Gıda Yüksek Mühendisi derecesini alırlar.

2 Yıl , 4 Yarıyıl

120 AKTS

TYYÇ-7

ISCED-F kodu 0721 Gıda işleme

Yüksek Lisans

Yüksek lisans programına alınacak öğrenci kontenjanları, başvuru için gerekli belgeler, yapılacak sınav ve tarihi ile diğer koşullar Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir. Anabilim Dalları tarafından kontenjanlar, varsa özel koşullar belirlenerek Üniversitemiz Senato onayı sonrasında Fen Bilimleri Enstitüsü web sayfasında ilan edilir.

Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.

Yüksek Lisans Programı için Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ilgili madde hükümleri gereğince öğrenci öğretim planındaki tüm yükümlülükleri başarı ile tamamlamak ve her bir lisansüstü enstitü için Senato tarafından ayrı olarak belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları yerine getirmek durumundadır.

Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Bilimleri (Beslenme, Gıda Kalite Kontrol, Gıda Kimyası ve Gıda Mikrobiyolojisi Bilim Dalları) ve Gıda Teknolojisi (Biyoteknoloji, Et Teknolojisi, Gıdaların Ambalajlanması, Hububat İşleme ve Mühendisliği, Meyve Sebze İşleme ve Mühendisliği, Süt İşleme ve Mühendisliği, Temel İşlemler, Yağ İşleme ve Mühendisliği Bilim Dalları) Anabilim Dallarından oluşmaktadır. Yüksek lisans programları bu bilim dallarından her birinde bağımsız olarak yürütülmektedir. Yüksek lisans programının amacı, Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde belirtildiği şekilde öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Bu program toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans programında alınması zorunlu olan derslerin yanı sıra seçmeli olarak alınan dersler bulunmaktadır. Lisansüstü dersler, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer Yükseköğretim Kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Gıda Mühendisliği Bölümü Ege Üniversitesi 2018-2023 Stratejik Planının A2: “Eğitim faaliyetlerini ulusal ve uluslararası standartlarda sürdürmek” amacı doğrultusunda oluşturulan H 2.1: “Eğitim programlarının niteliğinin geliştirilmesi ve niceliğinin arttırılması” hedefini karşılamakta olup, aynı zamanda 11. Kalkınma Planının öncelikli sektörlerinden olan kimya alanında da çalışabilen yetkin Gıda Mühendisleri yetiştirilmesine hizmet etmektedir. Ayrıca Ege Üniversitesi 2018-2023 Stratejik planında Gıda Bilimi ve Teknolojisi alanı öncelikli alanlardandır.

Bölümümüzde "GIDA" konusuna çok disiplinli bir bakış açısı ile yaklaşılmakta ve mezunlarımıza gıda sektöründe yaygın bir çalışma sunulmaktadır. Yüksek lisans derecesi alan mezunlarımız gıda sanayinin çeşitli alt sektörlerinde tedarik, üretim ve pazarlama zincirinin hemen her kademesinde yer alabilmektedir: gıda işletmelerinde üretim, kalite sağlama, Ar-Ge, dağıtım, pazarlama ve satın alma departmanlarında, gıda denetçisi olarak çeşitli denetim ve gözetim firmalarında, uzman olarak özel gıda laboratuvarlarında, kamuda (Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, vd.) ve özel sektörde ise birçok firmada görev yapmaktadırlar.

Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar , ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.

Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Ege Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi uygulanmaktadır. Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.

Yüksek Lisans tezinin sonuçlanması Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.

Tam Zamanlı

Program Başkanı: Prof. Dr. Nurcan KOCA Tel :+90 232 311 3001 E-mail: nurcan.koca@ege.edu.tr; AKTS/DS Koordinatörleri: Doç. Dr. Ceyda DADALI Tel :+90 232 311 3007 E-mail: ceyda.dadali@ege.edu.tr; Ar. Gör. Dr. Hülya İLYASOĞLU BÜYÜKKESTELLİ Tel :+90 232 311 3093 E-mail: hülya.ilyasoglu@ege.edu.tr; Adres: Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü 35100 Bornova Izmir 35100 Bornova, Izmir, TÜRKİYE Tel : +90 232 311 3001 Fax : +90 232 311 4831 E-Mail: gidasek@gmail.com Adres Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü 35100 Bornova Izmir 35100 Bornova, Izmir, TÜRKİYE Tel: +90 232 388 23 95 Fax: +90 232 311 48 31 E-Mail: gidasek@gmail.com

Gıda Mühendisliği Bölümü; Gıda Bilimleri (Gıda Kimyası, Gıda Mikrobiyolojisi, Beslenme, Gıda Kalite Kontrolü) ve Gıda Teknolojisi (Gıda Mühendisliği Temel İşlemleri, Hububat İşleme ve Mühendisliği, Süt işleme ve Mühendisliği, Biyoteknoloji, Meyve-Sebze İşleme ve Mühendisliği, Et Teknolojisi, Yağ İşleme ve Mühendisliği, Gıdaların Ambalajlanması) Anabilim Dallarından oluşmaktadır. Bu iki Anabilim Dalında toplam 18 Profesör, 11 Doçent, 1 Dr. Öğretim Görevlisi ve 5 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 35 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Gıda Mühendisliği Bölümü; ana bina ve 3 pilot tesis binası olmak üzere dört bağımsız binadan oluşmaktadır. Derslikler ve öğretim üyesi ofisleri ana binadadır. Pilot tesis içerisinde 14 adet ve ana bina içerisinde ise 28 adet olmak üzere hazırlık ve araştırma laboratuvarı (Mikrobiyoloji, Gıda Kimyası, Enstrümantal Analiz, Mikotoksin, Beslenme, Süt Teknolojisi, Meyve-Sebze Teknolojisi, Yağ Teknolojisi, Et Teknolojisi, Hububat Teknolojisi, Biyoteknoloji, Temel İşlemler, Ambalaj, Isısal Özellikler ve Elektriksel İşlemler) bulunmaktadır. Bölümüzde ayrıca bilgisayar uygulamalarının yürütüldüğü 2 adet Bilgisayar Laboratuvarı ve İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan Moleküler Biyoloji Laboratuvarı bulunmaktadır. Laboratuvarlarımızda öğrencilerimiz ders uygulamalarını yapmakta ve projeler gerçekleştirmektedir. Araştırma ve uygulamaya yönelik pilot tesislerimizde (Meyve Sebze İşleme, Süt İşleme, Et İşleme, Ekmekçilik, Temel İşlemler, Biyoteknoloji, Hububat) öğrencilerimiz teorik bilgilerini uygulamaya aktarma imkanı bulmaktadır. Gıda sanayisi ile yürütülen iş birlikleri kapsamında öğrencilerimize yönelik seminerler, ‘Kariyer ve Sanayi Günleri’ ile ‘Mezunlar Günü’ gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Öğrencilerimiz, sektörün önde gelen firmalarının insan kaynakları uzmanları ve gıda mühendisleri ile aldıkları farklı dersler kapsamında bir araya gelme imkanı bulmaktadır. Böylece öğrencilerimiz hem sektör temsilcileriyle buluşmakta hem de iş dünyasına dair farkındalık kazanmaktadır


Program Çıktıları

1 Seçtiği alanda araştırma yapabilme, deneme desenlerini oluşturabilme, tasarladıkları denemeleri gerçekleştirebilme, veri toplayabilme ve analiz edebilme, sonuçları yorumlayabilme ve araştırmaya dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
2 En az 1 yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurabilme; yaptığı çalışmalar veya hazırladığı ödevlerde yabancı yayınları kullanabilme bilgi ve becerisi kazanabilme.
3 Disiplinler arası çalışabilme becerisine sahip olmak ve farklı alanlardaki kuram, yöntem ve uygulamaları ilgili alana uyarlayabilme.
4 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği ve bunu gerçekleştirebilme.
5 Toplumsal duyarlılığa ve etik değerlere uyma bilincine sahip olabilme.
6 Gıda Mühendisliği bilgilerini geliştirmek, derinleştirmek ve alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri uzmanlık gerektiren sorunların çözümlenmesinde kullanabilmek.
7 Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji ve uygulama planları geliştirebilmek ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilmek.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 

Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9103035132011 Türkçe Gıdalarda Isısal İşlemler Zorunlu 3 - - 8
FENETKMUH2021 Türkçe Bılımsel Araştırma Teknıklerı ıle Araştırma ve Yayın Etığı Zorunlu 2 - - 4
FENORYT2023 Türkçe Lısansüstü Eğıtım Süreç Yönetımı Zorunlu - - - 2
GMÜ-SG-YL-G Türkçe Gıda Müh. Seçmelı Grubu YL Güz Seçmeli - - - 22
Toplam 5 0 0 36
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FENYLSEM Türkçe Semıner Zorunlu - - - 6
GMÜ-2014SG-YL-2 Türkçe GMÜ-2014SG-YL-2 Seçmeli - - - 16
Toplam 0 0 0 22
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
YLTEZ591 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 26
YLUAD591 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 4
Toplam 0 0 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
YLTEZ592 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 26
YLUAD591 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 4
Toplam 0 0 0 30
GMÜ-SG-YL-G - Gıda Müh. Seçmeli Grubu YL Güz
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9103035032010 Türkçe Gıda İşlemenın Bıyoaktıf Gıda Bıleşenlerı Üzerıne Etkısı Seçmeli 3 - - 8
9103035072017 Türkçe Kas ve Et Bıyokımyası Seçmeli 3 - - 8
9103035091998 Türkçe Kanatlı Et Teknolojısı Seçmeli 2 3 - 8
9103035112014 Türkçe Gıdaların Bıyoaktıf Bıleşıklerce Zengınleştırılmesı Seçmeli 2 - - 8
9103035152001 Türkçe Meyve-Sebze İşleme Sanayıındekı Gelışmeler Seçmeli 3 - - 7
9103035171998 Türkçe Gıdalarda ve Gıda Sanayıınde Su Seçmeli 2 - - 7
9103035212014 Türkçe Gıda Mühendıslığınde Ayırma Teknıklerı Seçmeli 3 - - 8
9103035232014 Türkçe Et İşlemede Yenı Teknıkler Seçmeli 2 - - 8
9103035252016 Türkçe Uygulamalı Proteın Mühendıslığı Seçmeli 2 4 - 8
9103035312014 Türkçe Hububatları Öğütme Teknolojısı Seçmeli 2 - - 8
9103035332007 Türkçe İlerı Isı Transferı Seçmeli 3 - - 8
9103035432017 Türkçe Gıda Sanayıınde Enerjı Seçmeli 3 - - 8
9103035552005 Türkçe Mıkrobıyal Polısakkarıtler Seçmeli 2 - - 7
9103035572011 Türkçe Şarap Bılımı ve Teknolojısı Seçmeli 3 - - 8
9103035652014 Türkçe Gıdaların Reolojık Özellıklerı Seçmeli 3 - - 8
9103035712010 Türkçe Geleceğın Gıdaları Seçmeli 2 - - 8
9103035732011 Türkçe Fonksıyonel Gıda Bılımınde Nanoteknolojı Uygulamaları Seçmeli 2 - - 8
9103035752013 Türkçe Sofralık Zeytın Teknolojısı Seçmeli 2 - - 7
9103035772013 Türkçe Gıda Ambalaj Etkıleşımlerı Seçmeli 2 - - 7
9103035792015 Türkçe Gıda Mıkolojısı Seçmeli 3 - - 8
9103035832016 Türkçe Probıyotıkler Seçmeli 2 - - 8
9103035872021 Türkçe Gıda Analızlerınde Spektroskopık Yöntemler Seçmeli 3 - - 8
GMÜ-2014SG-YL-2 - GMÜ-2014SG-YL-2
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9103035042023 Türkçe Kalıte Yönetım Sıstemlerı Seçmeli 3 - - 8
9103035062014 Türkçe Meyve Sebze İşlemede Isıl Olmayan Teknolojıler ve Uygulamaları Seçmeli 3 - - 8
9103035082017 Türkçe Yumurta ve Yumurta İşleme Teknolojısı Seçmeli 3 - - 8
9103035121998 Türkçe Duyusal Test Yöntemlerı Seçmeli 2 2 - 8
9103035302017 Türkçe Kurutma Teknıklerı Seçmeli 3 - - 8
9103035341998 Türkçe Gıda Bıleşenlerının İnteraksıyon Mekanızmaları Seçmeli 2 - - 8
9103035382002 Türkçe Gıda Analız Laboratuvarlarında Kalıte Sağlama İlkelerı Seçmeli 2 - - 8
9103035421998 Türkçe Peynır Kusurları ve Önleme Yolları Seçmeli 2 - - 8
9103035522005 Türkçe Zeytınyağı Kımyası ve Teknolojısı Seçmeli 2 - - 8
9103035562005 Türkçe Gıda İşlemede Analız ve Modelleme Seçmeli 3 - - 8
9103035582006 Türkçe Gıda Mühendıslığınde Elektrıksel Isıtma Yöntemlerı Seçmeli 3 - - 8
9103035602006 Türkçe Turşu ve Sırke Teknolojısı Seçmeli 3 - - 8
9103035622018 Türkçe Gıda Sanayınde Teknık Problem Çözme Seçmeli 3 - - 8
9103035662010 Türkçe Besleyıcı ve Sağlıklı Gıda Tasarımı Seçmeli 2 - - 8
9103035682010 Türkçe Gıda Ambalajlama Teknolojılerınde Yenı Eğılımler Seçmeli 2 - - 8
9103035702010 Türkçe Meyve ve Sebzelerde Isıl İşlem Teknolojılerı Seçmeli 3 - - 8
9103035742011 Türkçe Yüksek Alkollü İçkıler Teknolojısı Seçmeli 3 - - 8
9103035762011 Türkçe Gıda Bıyoteknolojısınde İmmobılıze Hücre ve Enzım Uygulamaları Seçmeli 2 - - 8
9103035782015 Türkçe Güncel Gıda İşleme Teknolojılerınde Mühendıslık Yaklaşımları Seçmeli 3 - - 8
9103035802015 Türkçe Fermente Gıdaların Mıkrobıyolojısı Seçmeli 3 - - 8
9103035822015 Türkçe Et Ürünlerı Formülasyonlarında Yenılıkçı Yaklaşımlar Seçmeli 3 - - 8
9103035842016 Türkçe İlerı Gıda Mıkrobıyolojısı Seçmeli 2 - - 8
9103035862016 Türkçe Gıda Sanayı Atıklarının Bıyoteknolojık Değerlendırme Yöntemlerı Seçmeli 2 - - 8
9103035882022 Türkçe Gıda Bılımınde Omıkler Seçmeli 2 - - 8
9103035902022 İngilizce Proteın Structure-Bıoınformatıc and Experımental Methods Seçmeli 2 - - 8