Gıda Mühendisliği Bölümü’nde lisansüstü eğitim ilk kez 1981 yılında başlamış olup 1982 yılından itibaren Fen Bilimleri Enstitüsü’nün kuruluşu ile birlikte hem yüksek lisans hem de doktora eğitim programları devam etmektedir.
Tezli yüksek lisans programında, Ege Üniversitesi lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliğinde belirtildiği gibi toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasını başarıyla tamamlayan (toplam 120 AKTS) öğrenciler Gıda Yüksek Mühendisi derecesini alırlar.
2 Yıl , 4 Yarıyıl
120 AKTS
TYYÇ-7
ISCED-F kodu 0721 Gıda işleme
Yüksek Lisans
Yüksek lisans programına alınacak öğrenci kontenjanları, başvuru için gerekli belgeler, yapılacak sınav ve tarihi ile diğer koşullar Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5 ) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir. Anabilim Dalları tarafından kontenjanlar, varsa özel koşullar belirlenerek Üniversitemiz Senato onayı sonrasında Fen Bilimleri Enstitüsü web sayfasında ilan edilir.
Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.
Yüksek Lisans Programı için Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince öğrenci öğretim planındaki tüm yükümlülükleri başarı ile tamamlamak ve her bir lisansüstü enstitü için Senato tarafından ayrı olarak belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları yerine getirmek durumundadır.
Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Bilimleri (Beslenme, Gıda Kalite Kontrol, Gıda Kimyası ve Gıda Mikrobiyolojisi Bilim Dalları) ve Gıda Teknolojisi (Biyoteknoloji, Et Teknolojisi, Gıdaların Ambalajlanması, Hububat İşleme ve Mühendisliği, Meyve Sebze İşleme ve Mühendisliği, Süt İşleme ve Mühendisliği, Temel İşlemler, Yağ İşleme ve Mühendisliği Bilim Dalları) Anabilim Dallarından oluşmaktadır. Yüksek lisans programları bu bilim dallarından her birinde bağımsız olarak yürütülmektedir. Yüksek lisans programının amacı, Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde belirtildiği şekilde öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Bu program toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans programında alınması zorunlu olan derslerin yanı sıra seçmeli olarak alınan dersler bulunmaktadır. Lisansüstü dersler, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer Yükseköğretim Kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Gıda Mühendisliği Bölümü Ege Üniversitesi 2018-2023 Stratejik Planının A2: “Eğitim faaliyetlerini ulusal ve uluslararası standartlarda sürdürmek” amacı doğrultusunda oluşturulan H 2.1: “Eğitim programlarının niteliğinin geliştirilmesi ve niceliğinin arttırılması” hedefini karşılamakta olup, aynı zamanda 11. Kalkınma Planının öncelikli sektörlerinden olan kimya alanında da çalışabilen yetkin Gıda Mühendisleri yetiştirilmesine hizmet etmektedir. Ayrıca Ege Üniversitesi 2018-2023 Stratejik planında Gıda Bilimi ve Teknolojisi alanı öncelikli alanlardandır.
Yüksek lisans derecesi alan mezunlarımız Gıda Sanayinin araştırma-geliştirme, üretim, kalite güvence, pazarlama, ithalat ve ihracat alanlarında mühendis olarak ve yönetici kademesinde görev yapabilmektedir.
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar , ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Ege Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi uygulanmaktadır. Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.
Yüksek Lisans tezinin sonuçlanması Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.
Tam Zamanlı
Program Başkanı Prof. Dr. Şebnem TAVMAN Tel :+90 232 388 23 95 E-mail :sebnem.tavman@ege.edu.tr AKTS/DS Koordinatörü Doç. Dr. Özlem ESMER Tel :+90 232 388 40 00/3020 E-mail:ozlem.esmer@ege.edu.tr AKTS Yardımcı Koordinatörleri Doç. Dr. Burcu ÖZTÜRK KERİMOĞLU, Ar. Gör. Dr. Ceyda DADALI Tel :+90 232 388 40 00/3026-3007 E-mail:burcu.ozturk@ege.edu.tr, ceyda.dadali@ege.edu.tr Bologna Koordinatörü: Prof. Dr. Özgül ÖZDESTAN OCAK Tel: +90 232 3111315 E-mail: ozgul.ozdestan@ege.edu.tr Adres Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü 35100 Bornova Izmir 35100 Bornova, Izmir, TÜRKİYE Tel: +90 232 388 23 95 Fax: +90 232 311 48 31 E-Mail: gidasek@gmail.com
Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Bilimleri (Beslenme, Gıda Kalite Kontrol, Gıda Kimyası ve Gıda Mikrobiyolojisi Bilim Dalları) ve Gıda Teknolojisi (Biyoteknoloji, Et Teknolojisi, Gıdaların Ambalajlanması, Hububat İşleme ve Mühendisliği, Meyve Sebze İşleme ve Mühendisliği, Süt İşleme ve Mühendisliği, Temel İşlemler, Yağ İşleme ve Mühendisliği Bilim Dalları) Anabilim Dallarından oluşmaktadır. Bu iki Anabilim Dalında toplam 18 Profesör, 10 Doçent, 1 Dr. Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi, 7 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Gıda Mühendisliği bölümü bünyesinde araştırma ve uygulamaya yönelik toplam 30 adet araştırma ve 13 adet uygulama laboratuvarı bulunmaktadır. Bölümümüzde 74 adet, internet erişimli bilgisayarın bulunduğu 2 bilgisayar laboratuvarı öğrencilere dersleri ve araştırmaları kapsamında hizmet vermektedir.
1 | Seçtiği alanda araştırma yapabilme, deneme desenlerini oluşturabilme, tasarladıkları denemeleri gerçekleştirebilme, veri toplayabilme ve analiz edebilme, sonuçları yorumlayabilme ve araştırmaya dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. |
2 | En az 1 yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurabilme; yaptığı çalışmalar veya hazırladığı ödevlerde yabancı yayınları kullanabilme bilgi ve becerisi kazanabilme. |
3 | Disiplinler arası çalışabilme becerisine sahip olmak ve farklı alanlardaki kuram, yöntem ve uygulamaları ilgili alana uyarlayabilme. |
4 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği ve bunu gerçekleştirebilme. |
5 | Toplumsal duyarlılığa ve etik değerlere uyma bilincine sahip olabilme. |
6 | Gıda Mühendisliği bilgilerini geliştirmek, derinleştirmek ve alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri uzmanlık gerektiren sorunların çözümlenmesinde kullanabilmek. |
7 | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji ve uygulama planları geliştirebilmek ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilmek. |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9103035132011 | Türkçe | Gıdalarda Isısal İşlemler | Zorunlu | 3 | - | - | 8 | |
FENETKMUH2021 | Türkçe | Bılımsel Araştırma Teknıklerı ıle Araştırma ve Yayın Etığı | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
FENORYT2023 | Türkçe | Lısansüstü Eğıtım Süreç Yönetımı | Zorunlu | - | - | - | 2 | |
GMÜ-SG-YL-G | Türkçe | Gıda Müh. Seçmelı Grubu YL Güz | Seçmeli | - | - | - | 22 | |
Toplam | 5 | 0 | 0 | 36 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
FENYLSEM | Türkçe | Semıner | Zorunlu | - | - | - | 6 | |
GMÜ-2014SG-YL-2 | Türkçe | GMÜ-2014SG-YL-2 | Seçmeli | - | - | - | 16 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 22 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
YLTEZ591 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 26 | |
YLUAD591 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 4 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
YLTEZ592 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 26 | |
YLUAD591 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 4 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
GMÜ-SG-YL-G - Gıda Müh. Seçmeli Grubu YL Güz | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9103035032010 | Türkçe | Gıda İşlemenın Bıyoaktıf Gıda Bıleşenlerı Üzerıne Etkısı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035072017 | Türkçe | Kas ve Et Bıyokımyası | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035091998 | Türkçe | Kanatlı Et Teknolojısı | Seçmeli | 2 | 3 | - | 8 | |
9103035112014 | Türkçe | Gıdaların Bıyoaktıf Bıleşıklerce Zengınleştırılmesı | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035152001 | Türkçe | Meyve-Sebze İşleme Sanayıındekı Gelışmeler | Seçmeli | 3 | - | - | 7 | |
9103035171998 | Türkçe | Gıdalarda ve Gıda Sanayıınde Su | Seçmeli | 2 | - | - | 7 | |
9103035212014 | Türkçe | Gıda Mühendıslığınde Ayırma Teknıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035232014 | Türkçe | Et İşlemede Yenı Teknıkler | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035252016 | Türkçe | Uygulamalı Proteın Mühendıslığı | Seçmeli | 2 | 4 | - | 8 | |
9103035312014 | Türkçe | Hububatları Öğütme Teknolojısı | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035332007 | Türkçe | İlerı Isı Transferı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035432017 | Türkçe | Gıda Sanayıınde Enerjı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035552005 | Türkçe | Mıkrobıyal Polısakkarıtler | Seçmeli | 2 | - | - | 7 | |
9103035572011 | Türkçe | Şarap Bılımı ve Teknolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035652014 | Türkçe | Gıdaların Reolojık Özellıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035712010 | Türkçe | Geleceğın Gıdaları | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035732011 | Türkçe | Fonksıyonel Gıda Bılımınde Nanoteknolojı Uygulamaları | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035752013 | Türkçe | Sofralık Zeytın Teknolojısı | Seçmeli | 2 | - | - | 7 | |
9103035772013 | Türkçe | Gıda Ambalaj Etkıleşımlerı | Seçmeli | 2 | - | - | 7 | |
9103035792015 | Türkçe | Gıda Mıkolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035832016 | Türkçe | Probıyotıkler | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035872021 | Türkçe | Gıda Analızlerınde Spektroskopık Yöntemler | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
GMÜ-2014SG-YL-2 - GMÜ-2014SG-YL-2 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9103035042023 | Türkçe | Kalıte Yönetım Sıstemlerı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035062014 | Türkçe | Meyve Sebze İşlemede Isıl Olmayan Teknolojıler ve Uygulamaları | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035082017 | Türkçe | Yumurta ve Yumurta İşleme Teknolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035121998 | Türkçe | Duyusal Test Yöntemlerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9103035302017 | Türkçe | Kurutma Teknıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035341998 | Türkçe | Gıda Bıleşenlerının İnteraksıyon Mekanızmaları | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035382002 | Türkçe | Gıda Analız Laboratuvarlarında Kalıte Sağlama İlkelerı | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035421998 | Türkçe | Peynır Kusurları ve Önleme Yolları | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035522005 | Türkçe | Zeytınyağı Kımyası ve Teknolojısı | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035562005 | Türkçe | Gıda İşlemede Analız ve Modelleme | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035582006 | Türkçe | Gıda Mühendıslığınde Elektrıksel Isıtma Yöntemlerı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035602006 | Türkçe | Turşu ve Sırke Teknolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035622018 | Türkçe | Gıda Sanayınde Teknık Problem Çözme | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035662010 | Türkçe | Besleyıcı ve Sağlıklı Gıda Tasarımı | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035682010 | Türkçe | Gıda Ambalajlama Teknolojılerınde Yenı Eğılımler | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035702010 | Türkçe | Meyve ve Sebzelerde Isıl İşlem Teknolojılerı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035742011 | Türkçe | Yüksek Alkollü İçkıler Teknolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035762011 | Türkçe | Gıda Bıyoteknolojısınde İmmobılıze Hücre ve Enzım Uygulamaları | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035782015 | Türkçe | Güncel Gıda İşleme Teknolojılerınde Mühendıslık Yaklaşımları | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035802015 | Türkçe | Fermente Gıdaların Mıkrobıyolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035822015 | Türkçe | Et Ürünlerı Formülasyonlarında Yenılıkçı Yaklaşımlar | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9103035842016 | Türkçe | İlerı Gıda Mıkrobıyolojısı | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035862016 | Türkçe | Gıda Sanayı Atıklarının Bıyoteknolojık Değerlendırme Yöntemlerı | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035882022 | Türkçe | Gıda Bılımınde Omıkler | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9103035902022 | İngilizce | Proteın Structure-Bıoınformatıc and Experımental Methods | Seçmeli | 2 | - | - | 8 |